Kända bandet fyller 30 - firar på slottet

Dansbandet Casanovas från Vadstena och Motala har funnits i 30 år och det firas rejält på slottet i Vadstena på söndagen.

Dansbandet Casanovas firar 30 år på Vadstena slott på söndagen.

Dansbandet Casanovas firar 30 år på Vadstena slott på söndagen.

Foto: Thomas Harrysson

Vadstena kommun2019-12-12 22:01

– Hela resan började ju i Vadstena, så det är klart att då ska vi ju vara på Vadstena slott, säger Jimmy Lindberg, gitarrist och sångare.

Lindberg beskriver firandet:

– Det ska bli lite galafeeling med röda mattan och hela det kittet.

Dagen börjar enligt honom med firande för särskilt inbjudna VIP-gäster.

På kvällen blir det dans för allmänheten, där förköpsbiljetter krävs. Det kommer då att finnas ett nostalgirum med bland annat gamla kläder och en bildskärm där en videopresentation, som Jimmy Lindberg beskriver som en tidsresa, visas.

Det blir en annorlunda kväll avslöjar han. 

– Det blir lite surpriser som händer på scenen och gamla medlemmar kommer upp på scenen och gästar.

Jimmy Lindberg berättar om känslorna kring de 30 åren.

 –Lite overkligt känns det ju förstås. Man inser ju själv att man börjar bli gammal! (skratt) Nej, men skämt åsido så är det ju ganska häftigt. Vi började några grabbar på fritidsgården i lilla Vadstena och vi har hållit på med det på heltid sedan 1994.

När Lindberg, som är den enda kvarvarande originalmedlemmen i bandet, får välja höjdpunkter ur karriären är en från 1990, när de hade sin första spelning på längre avstånd.

– En förälder körde oss, vi hyrde en van och en släpkärra. Så åkte vi till Hällefors. Då kände vi att då var vi på turné och det kommer att bli stora grejer av det här (skratt). Det var enormt häftigt att stå på en stor scen. Sedan vann vi ju dansbands-SM 1998. Att vinna det, och stå på scen när de ropade "vinnare är Casanovas"var enormt stort. För tio år sedan gjorde vi "Dansbandskampen", det var riktigt häftigt med en stor tv-produktion.

Vad gäller skillnader mellan Casanovas 1989 och 2019 nämner han att när de startade så var de mer ett rockabillyband och spelade musik från 50- och 60-talet.

– Men skillnaden är väl framförallt att idag så driver vi ett företag, vi vänder och vrider på varenda grej för att förbättra vår produkt. På den tiden så var det ju en kul grej, vi hade kanske inte tankar på att leva på det här. Musikaliskt så är det väl en ganska stor skillnad på vad vi höll på med då och vad vi gör idag.

Kvar finns dock enligt Jimmy Lindberg grundtanken om att sprida glädje.

Inför firandet ser han framförallt fram emot att få träffa gamla bandmedlemmar och alla andra som kommer.

Istället för presenter vill bandet ha gåvor till den elektroniska sparbössa de har startat hos Barncancerfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!