Det hävdade Lena Mellin, Aftonbladet, bestämt genom hela gårdagens debatt i Publicistklubbens östra krets som i går utspelade sig på Asylen i Vadstena.
Ämnet var vad publicering av läsarnas egna bilder innebär för journalistiken. I panelen satt även Justus Bennet från Journalistförbundet, Ola Sigvardsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Corren, samt Mia Karlsvärd, Correnfotograf och ordförande i Pressfotografernas klubb i Sverige.
I dag är pressfotograferna inte ensamma med sin kamera på exempelvis olycksplatser. Många andra kommer dit för att ta bilder. En del nappar på exempelvis kvällspressens kampanjer om att belöna de bästa nyhetsbilderna från privatpersoner med tusentals kronor.
Flera journalister och fotografer vittnade i går om att detta får konsekvenser, då privatpersoner både stör räddningspersonal och tar risker.
- Det känns inte bra att privatpersoner väljer att fotografera i stället för att hjälpa till vid en olycka, sa Justus Bennet som även hänvisade till pressens spelregler om att visa respekt när man tar bilden.
Både Lena Mellin och Ola Sigvardsson hävdade att ansvaret för beteendet på olycksplatsen ligger hos den som fotograferar, inte hos den som köper bilden.
En annan fråga var hur man kontrollerar bildernas äkthet, när man digitalt ganska lätt kan manipulera den. Detta anses helt förkastligt på en nyhetstidning, men vet läsaren det?
- Vi har blivit lurade vid några tillfällen, sa Lena Mellin. Men för det första kan vi inte ställa samma krav på läsarbilderna och för det andra handlar det om att ha goda kontrollrutiner.
- Mediet tjänar på läsarbilder. Vi har kunnat publicera bildmaterial som vi aldrig skulle ha haft annars, fortsatte hon.
Ola Sigvardsson sa att även Corren fått kontrollera bilders äkthet vid enstaka tillfällen, även om antalet nyhetsbilder från läsare är ganska litet i tidningen. Han påpekade också att skillnaden mellan proffs och lekman minskar med den tekniska utvecklingen inom foto.
- Det påverkar situationen för oss som köper in material för publicering. Samtidigt innebär det att vi måste tänka efter ännu mer och utveckla vår bildjournalistik, sa Sigvardsson.