Han designade svärden till stor fantasy-serie

Svärdsmakaren Peter Johnsson fick uppdraget att designa svärd till den populära fantasy-serien "House of the Dragon".

Peter Johnsson berättar att han i första hand säljer till samlare och ibland till museer som vill ha en rekonstruktion, men det har bara hänt en gång tidigare att han sålt ett svärd till filmbranschen och det var till Arnserien. "Då designade jag en stor mängd svärd som sedan tillverkades i USA, man tillverkade över 300 svärd och dolkar".

Peter Johnsson berättar att han i första hand säljer till samlare och ibland till museer som vill ha en rekonstruktion, men det har bara hänt en gång tidigare att han sålt ett svärd till filmbranschen och det var till Arnserien. "Då designade jag en stor mängd svärd som sedan tillverkades i USA, man tillverkade över 300 svärd och dolkar".

Foto: Amanda Svanberg

Vadstena2024-07-20 09:00

Den här historien tar sin början för snart tjugo år sedan när Peter Johnsson fick en beställning att göra ett svärd till en amerikansk man vid namn Ryan Condal. Peter gjorde då en rekonstruktion av ett okänt svärd som hade hittats i Fyrisån i Uppsala och fraktade över det till Ryan som blev väldigt nöjd. Kort därefter ringde han upp Peter och berättade att han hade hängt svärdet på sin kontorsvägg för att imponera på filmproducenter. Ryan var nämligen manusförfattare. Han säger sedan till Peter att om han någon gång ska skriva ett manus till en maffig fantasyserie, då ska Peter få göra svärden. 

undefined
"Ryan Condal ville ha något som kunde göra ursprungsberättelserna till serien ännu mer riktiga, och som skulle vara kul för alla fans att se" säger Peter Johnsson när han pratar om uppdraget att designa två svärd till fantasyserien House of the Dragon".

Hur kändes det?

– Kul såklart men väldigt märkligt. Jag trodde nog inte på det, säger Peter Johnsson som var på besök i Vadstena under knivmässan på Vadstena slott. 

Några år senare ringer dock Ryan Condal upp igen och berättar entusiastiskt att han har ett väldigt häftigt projekt på gång, men det är superhemligt. 

– Det enda han kunde säga var att det hade någonting att göra med en annan väldigt stor tv-serie.

Tv-serien som Ryan Condal arbetade med var "House of the Dragon" och Peter Johnsson blev ombedd att göra två svärd som kunde användas till scenerna då det var viktigt att svärden var äkta. 

– Det var ju ett väldigt speciellt uppdrag för mig som svärdsmakare eftersom jag behövde göra något som skulle passa in i just det universumet, men det var såklart väldigt kul, säger han. 

undefined
"Jag har ägnat flera decennier åt att mäta upp originalsvärd och titta på dem väldigt precist så man förstår formgivningen ur ett estetiskt perspektiv, men också ur ett ingenjörsmässigt perspektiv. Vad är det som gör att svärden fungerar och vad är det för kompromisser man har gjort. Vad har man strävat efter och hur återspeglar det svärdets form genom tiderna" säger Peter Johnsson.

Förra helgen besökte Peter Johnsson Vadstena för att hålla ett föredrag om hur det är att vara just svärdsmakare, och enligt honom är en av förutsättningarna att kunna mycket om historia eller åtminstone ha viljan att sätta sig in i den för att förstå vad det är som gör att svärden fungerar. 

– Jag kan till exempel skryta med att jag nästan har skakat hand med Gustav Vasa eftersom jag har dokumenterat hans svärd på Livrustkammaren. 

Hur var han som person om du får göra en egen tolkning av hans svärd?

– Han var en storman och ville inte skämmas in för någon. Han skulle se ståtlig ut i sin värja som var i förgylld brons med skulpterade lejonhuvuden, men det fanns också mycket praktiskt med den. Det var ingen brevöppnare precis, utan den här värjan ägdes av en person som visste att han kan komma att behöva använda den, säger Peter och tillägger:

– Tänk då att få vara här i Vadstena på platsen där de faktiskt levde. Det är egentligen mycket mer spännande än "House of the Dragon".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!