ARBETSLINJEN SKA HÄVDAS, utanförskapet brytas. Alliansens slagordssmattrande retorik hamrar sig in i den kollektiva hjärnbarken. Men vad menas, egentligen, och vilka är högerregeringens syften? Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin låtsas upprörd när någon påstår att regeringen röjer väg för en låglönesektor. I verkligheten är det precis vad som sker. Kombinationen av "reformerad" anställningstidslag och skärpta villkor för deltidsarbetslösa och säsongsarbetande - plus skärpta medlems- och arbetsvillkor i arbetslöshetsförsäkringen - är ypperlig jordmån som får låglönesektorn att växa. Och vilken blir konsekvensen? Jo, kollektivavtalets betydelse gröps ur, och därmed reduceras fackens inflytande över lönebildningen. Gissa vilka som jublar då?
KLASSPOLITIK ÄR rege-ringens signum. Därför differentieras a-kassan. Grupper med hög arbetslöshet kläms åt med högre avgifter. Regeringen påstår att förändringen är samhällsekonomiskt motiverad. Det stämmer inte. Varje löntagare pröjsar en arbetsmarknadsavgift (4,65 procent) och den täcker mer än väl kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen. Den extra a-kassehöjningen är i själva verket en straffskatt på arbete. Pengarna behövs. Enligt riksdagens utredningstjänst tjänar de med högst inkomster sammanlagt fyra miljarder kronor på de senaste skattesänkningarna. Det är lika mycket som regeringen drar in från de arbetslösa. Utanförskapet cementeras med regeringen Reinfeldt.
Folkpartiet har mer än snigelfart sedan Jan Björklund tog över ordförandestolen efter sänket Lars Leijonborg. Det socialdemokratiska etablissemanget skyr Björklund som pesten. Synd, och något korkat, eftersom skolminister Björklunds skolpolitik går hem i (s)tugorna.
Skolpolitik att våga drömma om: Sossar. folkpartister och moderater lägger fast en en långsiktig strategi för skolans utveckling. Återupprätta lärarens roll som kunskapsförmedlare, tafsa inte på begrepp som ordning och fasta normer, utveckla samarbetet med näringslivet, anpassa yrkesutbildningen till verkligheten, osv, osv. Ta Björklunds utsträckta näve, Mona Sahlin.
Kinda hamnar på sista plats när Föräldraalliansen, riksorganisation för Sveriges föräldraföreningar, rankar skolorna i rikets 290 kommuner. Den borgerliga majoriteten gick till val med det vaga men ändå löftet om sänkt kommunalskatt. De borgerliga ledamöterna i Barn- och utbildningsnämnden kräver ett extra tillskott på tre miljoner kronor för att hävda skolans kvalitet. Socialdemokraterna krävde detsamma men fick nobben då fullmäktige spikade kommunbudgeten. Så nu är frågan vad kommunledningen vill: Sänkt kommunalskatt eller mer pengar till skolan?
http://tobbesworld.bloggspace.se
corren.se/asikter - klicka på "Å andra sidan"