70 miljoner kronor. Så mycket tillförs länets sjuk- och hälsovård nästa år. Ungefär lika mycket tillförs i år, och 2006 pytsades 80 miljoner kronor in i vården. Resursregnet är en logisk konsekvens av ihållande högkonjunktur, med fler jobb och växande skatteintäkter, och med industrin och de industrinära tjänsterna som ettrigt draglok.
Marie Morell (m), landstingsstyrelsens ordförande, uttrycker dock oro för att tillväxten i länet inte är tillräckligt hög. Exakt vad hon syftar på, framgår inte; kanske garderar hon sig inför de kostnadsreduceringar som är att vänta 2009 och 2010. Enligt den borgerliga landstingsmajoriteten upphör de riktade statsbidragen nästa år, och därmed minskar resurserna till äldrevården och psykiatrin.
Kvinnocentrum och närsjukvården i centrala Östergötland slåss med tuffa beting redan i dag.
Allianspartiernas förslag till budget för 2008-2010 kringgärdas av frågetecken och obesvarade frågor. Vilka konsekvenser får omstruktureringen (läs återställarna) av länets sjuk- och hälsovård för ekonomin? Vad betyder den upphandlingscirkus som alliansen piskat fram i fråga om lasarettet i Motala?
Landstingets politiska ledning räknar med ett årligt överskott motsvarande ca 200 miljoner kronor perioden 2008-2010. Marie Morell & Co uttalar vidare förhoppningen att avtalsrörelsen slutar på rimliga nivåer. Hur förbereder sig landstinget för det slagsmål om kompetensen som är att vänta i takt med att pensionsavgångarna ökar?
Många anställda har höga förväntningar på den nya majoriteten. Det tidigare, socialdemokratiskt präglade styret uppfattades av stora personalgrupper som maktfullkomlig och allt annat än lyhörd. Vad gör Marie Morell för att återupprätta tilltron till landstinget som arbetsgivare?
Universitetsrektorer är mästare på att lansera nya projekt. Bertil Andersson, f d rektor vid Linköpings universitet, visste att Östergötland skulle frälsas med hjälp av en storstilad satsning på bioteknik. Mille Millnert, den nuvarande rektorn, svingar sitt gnistrande trollspö och utropar "miljöteknik". Den tanken ventilerades för snart sju år sedan, i samband med att Linköpings universitet väckte förslaget om tema klimat och miljö. Vad utmynnade det infallet i, och vilken blir universitetets nästa "framtidsbransch"?
Jag väntar fortfarande på svar: Varför återfinns inte en enda ötsgötsk riksdagspolitiker i trafikutskottet? Varför tillåter Östergötland att trafiksutskottet befolkas av stockholmare, norrlänningar och skåningar när flera tunga trafikpolitiska frågor ska avgöras?
Sverige fortsätter att dra till sig utländska investerare. Maud-effekten?
Melodifestivalen.