Låt dock modellen sjunka in i medvetandet och slå rot. Jag lovar: Om max fem är slår det gnistor om modellen - som tål att testas i övriga sektorer, däribland den offentliga sektorn.
Avtal om yrkesintroduktion - det är ingen tillfällighet att modellen föddes i det oftast innovativt framåtsyftande IF Metalls tankesmedja - tillgodoser flera för tillväxtnationen Sverige grundläggande krav. Ungdomar slussas successivt in på arbetsmarknaden, och därmed förbereds och underlättas det ofrånkomliga generationsskiftet.
Äldreomsorgen, sjuk-och hälsovården är sektorer som står inför stora pensionsavgångar. Kommer därtill att organisationerna är anorektiskt slimmade. Alla vet att det behövs fler händer. Vidare måste unga ges möjlighet att åtminstone prova på arbete inom till exempel äldreomsorgen. En kommunal variant av industrins yrkesintroduktionsavtal förutsätter att staten skjuter till pengar. Här snackar vi investering inför framtiden.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner & landsting sover sin Törnrosasömn. Kanske kan "Yrkesåret", industrins senaste steg, fungera som väckarklocka.
Ett fördärv?
Vindkraft
Det snäva egenintresset ljuger aldrig. Så var det när starka krafter försökte stoppa planerna på järnväg för 150 år sedan. Så är det när röster höjs mot Eons planerade vindkraftpark i södra Kinda. "Gärna vindkraft, men inte här."
Kinda kommun lyssnar till kritiken. Det svar som förbereds till Eon förefaller vara en väl avvägd kompromiss mellan olika intressen.