Vad vill Morell med landstinget?

PRODUKTIONEN i landstinget tvingas hårdbanta, antalet anställda blir färre, allt pekar på uppsägningar, och vissa verksamheter växlar ner för att gå på sparlåga.

å andra sidan2008-02-13 00:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

PRODUKTIONEN i landstinget tvingas hårdbanta, antalet anställda blir färre, allt pekar på uppsägningar, och vissa verksamheter växlar ner för att gå på sparlåga. Marie Morell (m) och landstingsledningen sätts på sitt hårdaste prov hittills. Finns beredskapen, eller får vi bevittna en planlös reträtt präglad av desperation?

Efter år av tillväxt i ekonomin, med ökade skatteintäkter till landstinget, mattas konjunkturen och regeringen flaggar för frysta statsbidrag från och med 2009. Landstingets politiska ledning måste ta täten och demonstrera åtminstone en antydan till viljeinriktning. Alternativa strategier måste mejslas fram. Det brinner i knuten, de anställda och vi som finansierar kalaset vill gärna veta vad landstingsledningen vill.

Susanne Köpsén om det lokala fackets roll

DET LOKALA FACKETS roll i tider när ägandet institutionaliseras och makten ofta är belägen i avlägsna styrelserum på andra sidan jordklotet - om detta har det inte skrivits mycket. Därför fångar Susanne Köpséns doktorsavhandling "Från revolution till reträtt. Lärande i en fackförenings vardag" mitt intresse. Susanne, som doktorerade med sin avhandling vid Linköpings universitet i januari, punktmarkerade i tre års tid den lokala fackklubben vid en industri med mellan 100 och 150 anställda. Resultatet är helgjutet, en spännande, dramatisk, mångfacetterad och välskriven berättelse om det lokala fackliga arbetet, dess glädjeämnen, utmaningar och svårigheter.

JAG ÅTERKOMMER när jag slukat hela boken, men redan nu kan sägas att IF Metall med flera fackförbund bör använda Susanne Köpséns bok, och de frågor den ger upphov till, i sitt arbete med att formulera en strategi som gör det möjligt för de lokala facken att hantera de utmaningar som den s k globaliseringen ger upphov till.

Sänk arbetsgivareavgiften

HÖGERALLIANSENS FÖRSLAG till sänkta socialavgifter för vissa delar av tjänstesektorn är ett feltänk från början till slut. Sedan EU riktat grava anmärkningar mot förslaget grunnar Maud Olofsson och näringsdepartementet på hur det ska stuvas om för att bli mera aptitligt för EU.

BÄTTRE ÄNDÅ är att rege-ringen kastar förslaget i papperskorgen. Selektiva nedsättningar av socialavgifter/arbetsgivareavgifter skapar absurda gränsdragningsproblem och snedvrider konkurrensen. Får regeringen som den vill tvingas vissa branscher uthärda höjda arbetsgivareavgifter.

BÄSTA VÄGEN heter sänkta arbetsgivareavgifter över hela linjen. Så skapas nya jobb.

Regeringen kröp till korset

REGERINGEN BACKAR från det sällsynt korkade förslaget att begränsa sjukersättningen till 75 procent för den som är långtidssjukskriven. Förslaget var ett flagrant brott mot den fria avtalsrätten eftersom flera miljoner arbetare och tjänstemän som via kollektivavtalet eller privat sjukförsäkring tecknat tilläggsförsäkring skulle fråntas en försäkring de redan betalat för att få. Regeringen kröp till korset sedan bland andra Svenskt Näringsliv och LO utsatt förslaget för en kanonad av berättigad kritik.

Läs mer om