Bovar ska inte ha fritt fram i butikerna

Bra att KD driver på om tillträdesförbud för kriminella.

Den östgötska riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) tillhör den skara politiker vill porta buset.

Den östgötska riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) tillhör den skara politiker vill porta buset.

Foto: Arkiv

Ledare2019-12-17 19:20
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Sedan 2005 finns möjlighet att porta notoriska bråkstakar vid idrottsarrangemang genom beläggande av tillträdesförbud. Anledningen till lagens tillkomst var att få bukt med ordningsstörande supportrar inom främst fotbollen och även hockeyn, som ju har en välkänt problematisk kultur på detta område. 

Här har alltså en inskränkning gjorts av den grundlagsskyddade rörelsefriheten till idrottens fromma, vilket måste anses rimligt. Men lika rimligt som att hindra fotbollshuliganer från att leva rövare när det spelas match i Allsvenskan, borde det väl också vara att kunna stoppa buset som ställer djävulskap på bibliotek, simhallar och i butiker?  

Det är dessvärre inget litet samhällsproblem det fråga om, vilket KD förtjänstfullt uppmärksammade under måndagen när Linköpings kommunalråd Denisé Cassel tillsammans med riksdagsledamöterna Magnus Oscarsson och Andreas Carlsson besökte Willys i Skäggetorp. 

Även om just den butiken lyckligtvis inte verkade särskilt utsatt (se Corren 17/12), så är den generella situationen för affärsinnehavarna i landet mycket bekymmersam med en tilltagande våg av stölder, hot, våld och trakasserier. 

Branschorganisationen Svensk Handel har rapporterat om ökande stölder de senaste åren till ett värde av närmare 7 miljarder kronor bara i fjol. 1 av 6 dagligvaruhandlare har medarbetare som drabbats av misshandel. Många har svårt att behålla eller rekrytera personal på grund av brottsligheten. Det är inte ovanligt att handlare övervägt att flytta, alternativt lägga ner sin verksamhet, av samma orsak. 

Varje år tvingas den svenska handeln att lägga ett belopp motsvarande halva polisbudgeten på eget säkerhetsarbete, en kostnad på cirka 11 miljarder kronor. Alarmerande är ordet. 

Ett tillträdesförbud för ökänt kriminella individer i butikerna, samt för återkommande vildsinnade personer på simhallar och bibliotek, borde nog staten åtminstone kunna bidra med? Det är helt uppenbart inte endast idrotten som behöver värnas från ligister. 

KD har drivit frågan med övriga gamla Allianspartier och SD. Tyvärr har de rödgröna tidigare varit negativa, samtidigt som regeringens utredare avvisat förslaget under hänvisning till rörelsefriheten. Den grundlagsparagrafen är dock knappast menad att underlätta systematisk kriminell aktivitet på hederligt folks bekostnad, något som justitieminister Morgan Johansson till slut insett. 

Hans deklarerade målsättning är nu att få en utvidgad lag om tillträdesförbud på plats i januari 2021. Tja, bättre sent än aldrig. Men ännu bättre vore naturligtvis om regeringen inte motvilligt släpat benen efter sig från början.