Den minst överraskande historiska hÀndelsen i riksdagen var sÄ ett faktum. Helt vÀntat röstades Ulf Kristersson ner som ny statsminister av kammarens majoritet. Alla - inklusive Kristersson sjÀlv - visste redan att hans M/KD-regering var ett dödfött projekt. Men nu nÀr det Àr formellt bekrÀftat vore det nog dags om partierna blev lite mer seriösa.
Att resultatet av svenska folkets val den 9 september 2018 skulle bli knepigt att hantera kan ju inte heller kommit sÀrskilt överraskande. Varenda opinionsmÀtning i flera Är pekade pÄ en fortsatt - dÀrtill förstÀrkt - existens för SD som ett tredje block. Eller trodde nÄgon att SD likt genom ett barmhÀrtigt trollslag plötsligt skulle gÄ upp rök pÄ valdagen och försvinna utan ett spÄr?
Tydligen mÄste partiledarna mot allt rimligt förnuft hoppats pÄ nÄgot i den stilen, ty talande Àr deras uppvisade beredskap för den rÄdande parlamentariska situationen: ingen.
En sak Àr att Alliansen och de rödgröna hÄller masken i valrörelsen och försöker vinna största möjliga stöd för sina respektive regeringsalternativ. Det hör till spelet.
Men av Ätminstone stora statsbÀrande partier som M och S borde man kunna begÀra att de har en hyggligt realistisk plan B i bakfickan. Bristen pÄ förutseende framstÄr som hÀpnadsvÀckande, grÀnsande till det nonchalant ansvarslösa. Konsekvensen Àr en verklighetsfrÄnvÀnd, förgrÀmd handfallenhet som verkar vÀldigt svÄr att bryta.
Efter Kristerssons voteringskrasch ska talman Andreas Norlén kalla till nya samtal i regeringsbildningens utdragna haveriprocess. I onsdagens DN sÀger Centerns Annie Lööf att hon inte ser möjligheterna till en blocköverskridande lösning som uttömda: "Anledningen till det Àr att vi inte ens pÄbörjat de sakpolitiska diskussionerna eller förhandlingarna. Vi har bara rört oss pÄ ytan under de hÀr tvÄ mÄnaderna".
Det Àr avslöjande ord. Trots att talmannen givit partierna generöst med tid och gjort heroiska försök att lirka upp knutarna, har de alltsÄ hittills knappt anstrÀngt sig.
DÀremot har riksdagsledamöterna passat pÄ att ta bÀttre betalt. FrÄn 1 november höjdes deras grundarvode med 1500 kronor till 66 900 kronor i mÄnaden (med diverse tillÀgg för fina uppdrag blir beloppet Ànnu högre). Hur vore det att göra skÀl för pengarna?
Exempelvis kan vÀl vi, som via skattsedeln stÄr för fiolerna, fÄ en regering som kan ta itu med samhÀllsproblemen i Sverige. Bara en tanke.