Glöm nya huset – konstig lag gör det busenkelt att stoppa byggen

Risken att lagen som ska skydda sällsynta arter blir ett slagträ i grannstrider.

Det blir allt krångligare att få bygga nytt.

Det blir allt krångligare att få bygga nytt.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2025-04-01 00:01
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Drömmer du om att bygga nytt? Då gäller det att hålla sig väl med grannarna. För det har nog aldrig varit så enkelt som det är nu att sätta käppar i hjulen för någons byggplaner.

Den som vill motarbeta ett nybygge kan säga att det har setts fladdermöss eller någon annan fridlyst art i området där det ska exploateras så lär planerna automatiskt fördröjas och fördyras. Det är konsekvensen av en ny dom från Mark- och miljööverdomstolen.

Juristen Lisa Kylenfelt, som svarar på frågor i tidningen ATL, har nyligen uppmärksammat domen. Hon skriver att det numera verkar räcka med ganska vaga påståenden om artfynd för att det ska krävas av den som söker förhandsbesked att presentera och bekosta en utredning om saken.

Det här innebär att tröskeln ytterligare höjs för att bygga nytt, för såväl privatpersoner som företag. Vägen från första ansökan till byggstart lär även bli dyrare, längre och mer osäker. Och det här är något som lär få en del byggplaner att kvävas i sin linda.

Lisa Kylenfelt uppmärksammar även en märklig obalans. För den som vill hindra byggplaner räcker det med att påstå att en fridlyst art har setts och stödja det med observationer i Artportalen, där vem som helst kan registrera sina artfynd. Något mer konkret bevis behövs inte. Men för den som vill bygga räcker det inte att påstå att fridlysta arter inte använder platsen som viloplats eller fortplantningsområden – i det fallet krävs en utredning.

Den nya tillämpningen är inte heller det första som är konstigt kring hur artskyddsförordningen har kommit att tillämpas i Sverige. Konsekvenserna av lagen framstår som alltmer oproportionerliga. Projekt med stor samhällsnytta har kraftigt fördröjts eller helt stoppats efter att ovanligt vanliga arter har siktats.

I Motala stoppade fladdermöss Lalandia. I Söderköping försenade hasselsnok förbifart E22 i flera år.

Håll dig väl med grannarna om du vill bygga.
Håll dig väl med grannarna om du vill bygga.

Att rättsutvecklingen kring artskyddsförordningen nu även har lett till att vaga påståenden kraftigt kan försvåra många byggprojekt blir ännu en oproportionerlig konsekvens av lagen. Risken är att det verktyg som var tänkt att värna sällsynta arter blir till ett slagträ i grannstrider, något som riskerar att undergräva förtroendet för miljöarbetet i stort.

Om det går att fördyra och fördröja ett bygge genom att säga att det har siktats fladdermöss i området lär den typen av observationer snart explodera. För grejen med bråk kring byggen är att de brukar vara ganska infekterade redan från början, och ges det en busenkel möjlighet att sätta käppar i hjulen för ett projekt lär många ta den – oavsett om det finns skyddsvärda arter på platsen eller ej.

Så för den som vill bygga hus blir det allt viktigare att hålla sig väl med grannarna – annars kan det snart vara läge att glömma det nya huset.