Elon kommer hit idag, säger den unga kvinnan entusiastiskt. Hon jobbar på den amerikanska kongressen i Washington D.C. och tillägger.
”Så det är lite rörigt.”
Elon är Elon Musk. Världens rikaste man. Han är känd för att ha lyckats stöpa om en del branscher i grunden. Han revolutionerade marknaden för elbilar med Tesla. Hans rymdbolag SpaceX har tagit över uppgifter från statliga Nasa. Med Starlink har han byggt upp ett av världens viktigaste satelitkommunikationssystem, som bland annat Ukraina har blivit beroende av för sitt försvar.
Nu har Elon Musk president Donald Trumps uppdrag att spara pengar och effektivisera statsförvaltningen. Planen för att lyckas med det här liknar dock ingen annan.
Genom att ta över en existerande liten myndighet för digitalisering fick Elon Musk och hans team tillgång till en mängd myndigheters databaser. Därefter har de agerat snabbt. Massuppsägningar har följt. Hela den amerikanska biståndsmyndigheten USAID har stängts. I mejlutskick får statsanställda läsa att de är slösaktiga och uppmanas att sluta.
Tillvägagångssättet är typiskt för en techentreprenör. De går in och slår sönder en gammal struktur och ska ur resterna skapa något nytt och mer effektivt.
Det som de däremot inte verkar bry sig om är att statlig förvaltning är något annat än näringslivet. Många av de myndigheter som har drabbats av stora nedskärningar sitter på expertkompetenser som behövs för att hantera allt från smittskydd till övervakning av kärnvapen. Och dessa kompetenser kan lätt se kostsamma ut, fram tills fågelinfluensa börjar sprida sig eller det blir en radioaktiv läcka. Då riskerar det att gå riktigt snett utan statlig expertis för att hantera problemet.
Reaktionerna på besparingsarbetet har inte heller låtit vänta på sig. I den amerikanska huvudstaden är kongressledamöterna nedringda av väljare som har blivit av med jobbet. Myndighetsbesparingarna är också en långt större fråga här i USA än Trumps utspel om Ukrainas och Europas säkerhet.
Många fler än de som blir av med jobbet drabbas också. En svensk familj, med kopplingar till Östergötland, som bor i Washington berättar för mig att de riskerar att förlora sitt hyreskontrakt. Skälet? Att familjen som äger bostaden måste flytta tillbaka då biståndsprojektet som de arbetar med har blivit av med finansieringen.
Trots all turbulens som har uppstått kring Donald Trumps och Elon Musks hårdföra neddragningar talar en hel del ändå för att modellen kan komma att kopieras i Europa och Sverige. För som bekant brukar politiska idéer uppstå i USA och sedan sprida sig till Storbritannien och därefter resten av Europa. Vi har också i Sverige problem med en byråkrati som ständigt verkar svälla och att de politiska försöken att minska regelbördan misslyckas.
Det finns också något nytt i sättet att genomföra besparingar som är lätt att kopiera. Det är att frångå den gamla modellen med att förändra myndigheten från utsidan, och i stället montera ner verksamheten från insidan.
Fram tills nu har politiker som vill göra stora förändringar tillsatt en kommitté i USA eller en utredning i Sverige för att föreslå förändringar. Men det som just nu sker i Washington riskerar att inspirera politiker i hela västvärlden till allt för hårda tag mot myndigheter. Det är dock en dum idé att ge sig på viktiga delar av staten med motorsåg.
Det blir lite rörigt, minst sagt.