Marknadsbolaget East Sweden går i graven. Det drevs av Linköpings och Norrköpings kommuner, Linköpings universitet och regionförbundet Östsam tillsammans med en rad företag. I höstas togs beslutet av avveckla bolaget i samband med Region Östergötlands födelse. Nu läggs offentliga frågorna över på Regionen och näringslivsfrågorna hanteras fortsättningsvis av Östsvenska Handelskammaren. Samverkan mellan kommunerna, företagen och LiU kommer dock inte att upphöra, i sommar planerar de till exempel att gemensamt företräda regionen i Almedalen. Utmärkt.
I handelskammarens lokaler i Norrköping presenterades i onsdags att sexton storföretag ingår ett renodlat företagsmässigt samarbete under namnet Vision East Sweden. Efter pressträffen klev företrädarna för Saab, Lundbergs, SEB, Swedbank, Ericsson med flera, in i sitt första sammanträde för att stärka regionens som tillväxt och attraktionskraft.
Vision East Swedens upptagningsområde innefattar Östergötland och Sörmland – ett drömområde som storregion, granne med Stockholmsnavet och tillräckligt stort för att få ”internationellt lyskraft”. Det var dithän politikerna siktade men inte nådde när regionerna bildades. Företagarna har dock fattat galoppen och fördelarna med relationer över gränserna. Exempel på det gav Erik Zetterlund, vd för Oxelösunds hamn (även ordförande för ÖHK) som ingår i Vision East Sweden. Han förklarade att Norrköpings hamn inte är huvudkonkurrent, utan allierad i konkurrensen med Malmö och Göteborg. Liksom övriga företagsledare och handelskammaren poängterade Zetterlund Ostlänkens vikt för regionens tillväxt. Han hoppades att andra Sörmlandsföretag snart kommer att vilja vara med i regionsamarbetet.
Det har funnits fördelar att sitta tillsammans med politiken i gamla East Sweden, såsom förståelse och möjligen snabbare beslutsvägar. Men på det stora hela är nog en tydligare gränsdragning klokt mellan privat och offentligt, såsom nu görs genom Vision East Sweden. Företagssamarbetet kommer att bli en stark röst som regionens politiker gör klokt i att lyssna på om de vill ha fler företag, jobb, invånare och därmed skatteunderlag till sina kommuner. Och de vill de ju!
I veckan ville kommunalråden Lars Stjernkvist (S) och Reidar Svedahl (FP) i Norrköping visa sin välvilja till det lokala näringslivet. Företagare bjöds in för att tipsa och fråga om politiska åtgärder som kan underlätta deras vardag, under den något barnsliga rubriken ”Skäll på Lasse och Reidar”. Men någonstans ska man ju börja och med tanke på Norrköpings placering på Svenskt Näringslivs ranking över företagsvänlighet, var kanske reprimander på sin plats. När får företagarna i Linköping, Mjölby, Motala och övriga östgötska kommuner kallelser att komma och skälla på Lena Micko (S), Cecilia Vilhelmsson (S), Camilla Egberth (S) och andra styrande i regionen?
En sak kan de ta till sig här och nu; på frågan om vad storföretagen helst av allt vill ha av politikerna kom svaret ”tänk regionalt från början”. Det finns, ur östgötaperspektiv, en politisk gräns mot Stockholm men vad näringslivet anbelangar gäller inte den. Tillväxtstråket går längs Ostlänkens räls med omnejd. Det är dags att börja förbereda sig om vår region ska hänga med tillväxttåget.