Forsätt prata mat

Ett mer konstruktivt sätt att påverka än att införa en enkelspårig skatt.

Jamie Oliver. Borde prata mat, inte skatt.

Jamie Oliver. Borde prata mat, inte skatt.

Foto: Maja Suslin / TT

Ledare2016-03-28 15:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Jamie Oliver är en av världens mest berömda tv-kockar. Han är själv snart fembarnsfar och hans fokus ligger på enkel, god mat för hela familjen. Han har bland annat gett ut kokböcker om hur man lagar middag på en halvtimme respektive en kvart. Oliver har även engagerat sig starkt för skolmaten, för att få in bättre och nyttigare råvaror och laga elevernas lunch från grunden.

På senare tid har ”den nakne kockens” kampanj dock handlat om att politikerna ska börja beskatta onyttigheter såsom läsk. Och i förra veckan kunde han meddela via sitt twitterkonto, med drygt fem miljoner följare: ”Vi gjorde det!”

Det är finansminister George Osborne som uppfyllt Olivers önskan om att beskatta företag som brygger drycker med en sockerhalt på över fem gram per 100 milliliter. Osborne uppskattar att skatten kommer att dryga ut den brittiska statskassan med över 520 miljoner pund per år – pengar som ska användas till att fördubbla skolidrotten.

Men det är förstås inte för de extra pengarna som Osborne, som är konservativ Torypolitiker, infört skatten. Istället motiverar han skatten som ett tufft beslut som ska motverka sjukdomar som söta drycker ger upphov till.

Det är stora förhoppningar på en prishöjning på läsk, för det är ju vad skatten kommer att innebära i praktiken. Hur stor den blir för konsumenterna är för tidigt att säga, men det får bli en rejäl höjning för att människor ska sluta köpa Coca Cola, Pepsi, Fanta och allt vad som finns. Det kommer i sin tur motverkas av dryckesproducenterna, som inte vill höja priserna så pass att konsumenterna skyr deras produkter och börjar dricka vatten eller mjölk istället.

Olivers tv-mission för hälsosammare skolmat har varit behjärtansvärd. Han har besökt skolor, pratat med elever och personal, stått vid grytorna och rört om. Han har utbildat människor. Han har använt sitt kändisskap för att göra världen lite bättre, sådant brukar gå hem i stugorna. Framför allt är det ett mycket mer konstruktivt sätt att påverka än att välja genvägen och införa en enkelspårig skatt.

Storbritannien har uppenbarligen inte tagit lärdom av Danmarks läxa, vars införda socker- och fettskatt inte fick den förväntade effekten på folkhälsan. Så nu har de danska politikerna slopat skatten.

Vill folk ha sin läsk, sitt godis, sina ostbågar och sitt smör kommer de att köpa dessa varor ändå. I värsta fall struntar de istället i att köpa den där påsen med äpplen eller morötter för att ha råd att betala de extra kronorna för sötsakerna. Vad har Jamie Oliver åstadkommit då?

Kändiskocken borde istället för att uppfostra vuxna via skattsedeln fortsätta prata med barnen om vad god hälsa är. Då kanske kidsen säger till mamma eller pappa i affären att de hellre vill ha äpplen än läsk ­– eller åtminstone både och. För det har Jamie sagt.