Linköpingsinfluencern Amanda Edmundsson har 2,5 miljoner följare på Tiktok. Eller snarare hade.
För fyra veckor sedan hackades hennes konto. När hon vägrade betala hackaren raderades alla videor. Nu verkar kontot ha sålts till en turkisk bilhandlare.
Vad har då Tiktok gjort när ägaren till ett av de största svenska kontona pressats på pengar av kriminella? Ingenting. Det verkar knappt gå att få tag på mediejätten.
Samma problem är det fler som har. Inte ens polisen kan vara helt säkra på att få hjälp av Tiktok, Instagram och Snapchat för att snabbt få bort inlägg från gängkriminella.
Juristen och författaren Evin Cetin beskriver i Sveriges radio att det är enkelt för kriminella att rekrytera barn och unga i sociala medier.
"Jag har sett annonser som ligger ute för mord, de kan ligga uppe en dag. Det kan finnas grupper där man kan rekrytera barn dagligen och det kan ta flera veckor innan grupperna stänger ner."
Pia Lundmark, på polisens nationella operativa avdelning, säger i radion att problemet är att det saknas lagar som ger polisen rätt att beordra att innehåll tas bort.
Och visst är det så – den lagstiftning som gör att polisen kan kräva att inlägg med koppling till terrorism omedelbart raderas bör vidgas för att få bort mordannonser.
Men bristande lagstiftning är inte det stora problemet. Det verkliga bekymret är att företagen bakom plattformarna inte tar sitt ansvar – och att vi låter dem komma undan. För i grunden är det obegripligt att Tiktok, Snapchat och Instagram inte gör mer för att städa upp.
I dag är plattformarna möjliggörare av alla möjliga typer av kriminalitet. I Linköping kan unga beställa narkotika via Snapchat och få det levererat på 30 minuter, visade en granskning av Corren 2023.
Det går att invända att det är oerhört svårt för plattformarna att kontrollera allt som läggs upp, och det är inte heller säkert att det är helt önskvärt med mer övervakning. Samtidigt gör inte det att sociala mediejättarna fråntas ansvar eller ursäktar att de knappt går att få tag på.
Om Tiktok, Instagram och Snapchat vill bör de kunna göra mycket mer för att begränsa kriminellas aktiviteter på plattformarna. Men den viljan verkar inte finnas. I stället håller sig sociala mediejättarna undan – och det gynnar bara kriminella.