Killen springer efter polisbilen i Linköping – var mer som honom

Hjälp till vid olyckor i stället för att ta upp mobilen och börja filma.

  Här syns mannen rusa fram mot bilarna efter krocken i centrala Linköping.

Här syns mannen rusa fram mot bilarna efter krocken i centrala Linköping.

Foto: Polisens förundersökning

Ledare2025-03-25 11:30
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den 4 juni 2024 inträffar en allvarlig trafikolycka i centrala Linköping. I den nyligen släppta förundersökningen har det framkommit att en av polisens övervakningskameror filmade olyckan.

Allt går väldigt fort. Och filmsekvensen som Corren har tagit del av och publicerat är hackig.

En polisbil kör i hög hastighet på Drottninggatan. En annan polispatrull kommer med blåljus på S:t Larsgatan. I korsningen krockar bilarna. Den ena bilen åker efter kollisionen in i en buss. Den andra kastas in i ett butiksfönster.

Det mest uppseendeväckande med videon är dock killen med cykeln.

Han – för det ser ut som en han – har en vit T-shirt och ryggsäck. Han går och leder en cykel med korg.

Framför honom krockar bilarna. Direkt kastar han cykeln, springer ut i trafiken och fram till den närmaste av de olycksdrabbade polisbilarna. Han är framme otroligt snabbt.

Det är sådana reflexer man önskar att man har om en olycka inträffar. Men framförallt är det civilkurage.

Tyvärr verkar killen med cykeln ha en aningen ovanlig reaktion. Det klagas annars återkommande på att människor inte agerar vid en olycka, utan filmar den.

Redan för tio år sedan ansåg Moderaterna i Östergötland att problemet med ungdomar som filmar olycksfall med mobilen istället för att hjälpa till var så stort att det krävs åtgärder. Förslaget från M-topparna Marie Morell och John Weinerhall var att starta en blåljusakademi för ungdomar. Det skulle vara en sommarskola där blåljuspersonal kunde lära ut hur man ska agera vid en olycka.

undefined
Moderaterna John Weinerhall, till vänster, och Marie Morell förslog för tio år sedan en blåljusakademi. På bilden tillsammans med Linköpings Niklas Borg (M).

Det här förslaget finns det skäl att damma av och anpassa till tidens behov. Sommarskolan kan breddas till att omfatta kunskaper viktiga för hela det civila försvaret, där vetskap om hur man ska agera vid olycka är en viktig bas.

En annan återkommande idé för att få fler att hjälpa till vid olyckor är att det ska bli en lagstadgad plikt att bistå nödställda människor. Att det ska införas en så kallad civilkuragelag. Årligen skriver SD förslag om det i riksdagen. Ett sådant förslag formulerades också för snart 15 år sedan i den statliga Handlingspliktsutredningen.

Men något annat som lär få fler att göra det rätta vid olyckor är att vi har goda förebilder. Det kan inspirera oss alla att hjälpa till. Och en sådan förebild framstår killen med cykeln på Drottninggatan vara, han som direkt kastar allt och springer bort till den krockade bilen.