Kriget mot dagmamman fortsätter

Dagmamman riskerar att förpassas till historien då regeringen steg för steg vill förvandla den till vanlig förskola.

"Föräldrarna är de som bäst vet vad som passar sina barn och beslutet bör därför ligga hos dem. Men om alternativen tvingas bli alltmer lika, finns det ju knappast något reellt val att tala om."

"Föräldrarna är de som bäst vet vad som passar sina barn och beslutet bör därför ligga hos dem. Men om alternativen tvingas bli alltmer lika, finns det ju knappast något reellt val att tala om."

Foto: Jonas Ekströmer//TT

Ledare2021-10-26 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Nyligen skickade regeringen förslag på skärpta regler för pedagogisk omsorg på remiss till Lagrådet. Pedagogisk omsorg är samlingsnamnet för alternativ till förskola eller fritidshem, vilka framför allt består av familjedaghem, vanligen kallat ”dagmamma”.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) kopplar förslagen till rapportering om missförhållanden på vissa familjedaghem. 
Sådana brister måste självklart åtgärdas och det finns också rimliga förslag i lagrådsremissen. Bland annat ska den ekonomiska granskningen av verksamheter utökas och kraven på god hushållning skärpas. Registerkontrollen ska utökas från att enbart gälla de anställda till alla som är folkbokförda på lokalen, såsom makar. Därtill ska krav ställas på goda språkkunskaper hos personalen.
Trots Ekströms försök att framställa lagrådsremissen som ett svar på nyupptäckta brister har den djupare rötter. Utredningen tillsattes redan 2018 och när slutbetänkandet lämnades förra sommaren ingick ett totalt förbud mot pedagogisk omsorg.
I grunden vill regeringspartierna egentligen inte ha någon valfrihet. Därför föreslås bland annat att den pedagogiska omsorgens syfte, i stället för att bara vara omsorg om barnen på dagarna, ska vara att förbereda för skolan. Alla ska formas i samma mall.
Skälet att göra dessa verksamheter alltmer lika det obligatoriska skolsystemet, är att alla barn ska ha likvärdiga möjligheter. Men de har redan lika möjligheter att välja förskola, dagmamma och eller inget alls, då barnomsorg är frivilligt. Kommuner har en lagstadgad plikt att tillhandahålla förskolor och främja etablering av pedagogisk omsorg.
Att dessa verksamheter sedan är olika är inte något misstag utan själva poängen med valfriheten. Föräldrarna är de som bäst vet vad som passar sina barn och beslutet bör därför ligga hos dem. Men om alternativen tvingas bli alltmer lika, finns det ju knappast något reellt val att tala om.
Ändå föreslår regeringen nya, strikta krav på kompetensutveckling, verksamhetsplanering och systematiskt kvalitetsarbete. Saker som förvisso låter bra men också innebär mer kontroll och likriktning. Allt mindre utrymme lämnas för olika sätt att driva omvårdnad och för vanliga människor att ta hand om andras barn i sitt eget hem. Då föräldrar envisas med att sätta sina barn hos dagmammor tycks regeringens enda utväg vara att omvandla familjedaghem till förskolor.