En välplanerad attack som med kuslig precision slog till på flera platser i Bryssel. Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet där över 30 människor miste livet och cirka 200 skadades. Bara några få dagar har passerat sedan belgisk polis slog till mot stadsdelen Molenbeek och grep flera personer med misstänkt koppling till terrordådet i Paris den 13 november, bland annat Salah Abdeslam som pekats ut som en av hjärnorna bakom.
Det som ser ut som en hämnd för helgens polisinsats bör enligt experter ha varit sedan länge planerade dåd. Att Bryssel var ett möjligt mål är känt. Dels på grund av att utredningen efter Parisattackerna koncentrerats till Belgien, dels för att Bryssel utgör hjärtat för Europeiska unionen. En bomb utlöstes vid en tunnelbanestation i närheten av Europaparlamentet. Att transportcentrum såsom tunnelbanan och Bryssels flygplats, där två explosioner inträffade, utsätts visar på terroristernas önskan att slå mot viktiga funktioner i det öppna samhället.
Europas demokrati är under angrepp. Terroristerna för ett krig mot vårt sätt att leva. I helgen utsattes flera svenska medier för en cyberattack. Ingenting pekar på en koppling mellan denna och Brysseldåden, och de senare är förstås mer skakande eftersom människor dödats och skadats. Händelserna har dock det gemensamt att de är angrepp på öppenheten – den ena på det fria ordet och den andra på den fria rörligheten. Fundamentalisterna skyr inga medel för att skrämma medborgare av det samhälle de så intensivt hatar.
Attackerna i Belgien ska ses som angrepp på hela EU, menade Frankrikes president Francois Hollande, och förtydligade att bekämpandet av terrorn måste ske tillsammans. Det har han helt rätt i. Sveriges statsminister Stefan Löfven utlovade svenskt stöd till Belgien, men kunde inte precisera vad det skulle bestå i. Det är naturligtvis angeläget att ledarna för den demokratiska världen står bakom Bryssel i det här läget, på samma sätt som de slöt upp för Paris i höstas.
I Sverige sänktes nyligen den nationella terrorhotnivån och enligt Löfven finns i nuläget inga indikationer på att det skulle behöva uppgraderas. Läget bestäms av Säkerhetspolisen. Såväl statsministern som inrikesminister Anders Ygeman lyfte fram flera svenska lagändringar som är på gång för att öka säkerheten och beredskapen mot terror. Europa bör bli bättre på att förutse och förhindra att det som skett i Paris och nu i Bryssel sker igen. Terrorhotet sprider oro bland människor. Samtidigt, och det är ett viktigt påpekande, går det i ett öppet samhälle aldrig att garantera att personer som är villiga att offra sig själva för att ta oskyldiga liv inte kommer att lyckas igen. Det går inte, för då hamnar vi bortom det samhälle vi så oförtrutet måste försvara.