Lördag. Ska du framåt kvällen hålla i eller besöka en tillställning "som kräva dessa drycker", bör du redan ha planerat inköpet. För Systembolaget stänger i dag klockan tre eller till och med klockan två, beroende på var du bor. Efter det klockslaget är det kört för resten av helgen att få tag i öl, vin eller sprit på laglig väg.
Systembolagets öppettider har varit ett av veckans mest debatterade ämnen. Folkpartisten Carl B Hamilton, mångårig ledamot i Bolagets styrelse, har dragit igång den genom att föreslå att Systemet ska vara öppet på kvällar och söndagar. Anledningen säger Hamilton är att han vill skydda alkoholmonopolet. Han menar att om inte Systembolaget riktar in sig på nyktra vuxnas bekvämlighet och service riskeras ”denna grupps opinionsmässiga stöd och röster i allmänna val", vilka är avgörande för monopolets och den restriktiva alkoholpolitikens acceptans och framtid. Och det vore, enligt Hamilton, olyckligt eftersom han fortsatt vill förhindra vinstintressen och bristande kontroller av ungdomars köp av alkohol.
En majoritet av svenskarnas tycker nog ungefär som Hamilton, det vill säga de vill behålla Systembolaget (70 procent gillar modellen) men har inget emot att tillgängligheten för vanligt folk förbättras. Samtidigt är det en svår position rent ideologiskt, att företräda liberala och handelsvänliga värderingar och samtidigt försvara det statliga monopolet. Därför vrider sig politikern Hamilton som en mask på en krok mellan argumenten.
När han dessutom vill att den nyktra vuxna befolkningens bekvämlighet och önskemål ska vara styrande, aldrig att ”kunder ska tuktas till mindre onykterhet”, talar han mot Systembolagets själva syfte: att vi ska dricka mindre.
Även om Carl B Hamilton sitter obekvämt på dubbla stolar visar han på ett problem: vuxna människor får inte fullt ut bestämma över sina egna alkoholinköp. Vårt sätt att handla alkohol (och annat) har förändrats, från nätköp till utlandshandel. Ska legitimiteten för Systembolaget finnas kvar måste det utvecklas med tiden. Å andra sidan; ju öppnare de virtuella och geografiska gränserna blir, ju mer undergrävs monopolets existensberättigande - något som inte minst EU har ögonen på ur konkurrenssynpunkt.
Allt mer luckras alltså monopolställningen upp. Ett lika absurt som desperat försök att skydda den visar sig i att gårdsförsäljning av öl och vin från små lokalproducenter ännu inte är den självklarhet det borde vara. Ålderskontroller vid köp av alkohol är viktiga, med de fungerar ju vid cigarett- och snushandeln i vanliga butiker. Alkoholintaget har på senare år minskat, också bland unga (IQ.se). Lite tyder på att det är monopolets förtjänst utan har snarare med attityder att göra.
Trots det har Hamilton fått kritik från dem som befarar att alkoholkonsumtionen ska öka i takt med öppettiderna. Stiftelsen Trygga barnen går så långt att de anklagar riksdagsledamoten för empatilöshet med barn i missbrukarfamiljer. Det är hårt. Missbruk är allvarligt och barn som far illa på grund av det förtjänar all hjälp och stöd som kan uppbådas.
Men är det några som nogsamt planerar sina alkoholinköp och bär hem rikligt av varorna inför helgen är det väl de som vet att abstinensen kommer krypande om drickat tar slut? Inte den som plötsligt kommer på att det hade varit gott med ett glas rött till kvällen köttbit.
Så hur är det med planeringen? Snart stänger staten skåpet och du får vackert vänta till måndag.