Inte färre än 63 procent av Östsvenska handelskammarens medlemsföretag anser att Indelningskommitténs förslag till regionindelning är dåligt. Det är en överväldigande majoritet, som blir än mer övertygande med tillägget att 57 procent av medlemmarna tidigare sagt sig vara positiva till en större region. Därmed försvinner eventuella misstankar om att det är regionindelningen i sig som företagarna vänder sig emot. Istället är det tanken på en storregion mellan Östergötland och Småland som de ger tummen ner. Blott 28 procent anser att det förslaget är bra.
Det visar en undersökning som handelskammaren själv utfört bland sina medlemmar. I den framkommer argument som att förslaget skulle skapa "administrativa barriärer i en annars funktionell region längs det tillväxt- och pendlingsstråk som sträcker sig från Linköping upp till Stockholm". Enligt Anna Lövheim, näringspolitisk chef på handelskammaren, är förhållandet till Stockholm – Sveriges främsta tillväxtmotor – avgörande. "För att det ska fungera behöver Östergötland och Sörmland hållas samman i en region", säger hon.
Naturligtvis talar Östsvenska handelskammaren och dess medlemsföretag i egen sak. Handelskammarens område, det som betecknas East Sweden, inbegriper just Östergötland, Sörmland och Gotland.
Gör det argumentationen mindre giltig eller intressant? Nej, tvärtom. Handelskammaren har ett mycket brett medlemregister med små- och storföretag, såsom Almi Företagspartner, Arenabolaget i Linköping, Billerud, Cybaero AB, Saab, storbankerna, advokatfirmor med flera, med flera. Genom handelskammaren får de en gemensam röst, samt tillgång till kontakter som kammaren har via sitt nätverk med 12 000 andra handelskammare runt om i världen med sammanlagt 50 miljoner företag kopplade till sig.
Företagens röst är en som politikerna i regionen och i Indelningskommittén borde lyssna på. Mycket lite tyder dock på att man gjort så. Istället låter man sjukvårdsfrågorna stå i centrum för regionbildningen.
Men vilka är det som driver tillväxten framåt, skapar arbetstillfällen och ser till att pendlingstrafiken nyttjas? Vilka är det som skapar en attraktiv region genom etablering och utveckling? Jo, näringslivet. Det är också anledningen till att Ostlänken mellan Linköping och Järna är så viktig, företagen är har ett mycket stort intresse av att höghastighetsjärnvägen byggs – och inte bara för att få del av kakan medan projektet är igång. De flesta företag ser länken som en garanti för regionens fortsatta utveckling och tillväxtchanser. Om denna nu huggs mitt itu av en regiongräns mellan Östergötland och Sörmland mot Stockholm, släcker politikerna en glöd som vår del av Sverige så väl behöver.