Under senare tid har många toppolitiker meddelat att de ska sluta.
Christer Segerstéen (M) avgår som kommunalråd i Kinda. John Widegren (M) slutar i riksdagen nästa år. Sophia Jarl (M) lämnar Norrköpingspolitiken.
Fler avhopp är att vänta. Det är säsong för det.
För det som just nu sker är att partierna börjar planera för valet och valrörelsen nästa år. Om ett antal månader ska listorna till riksdagen bestämmas, därefter till regionen och kommunen. Och det här innebär att alla som inte längre vill fortsätta i politiken eller byta uppdrag behöver tala om det nu. Parallellt med det försöker alla som aspirerar på ett politiskt toppuppdrag att positionera sig, bygga allianser och samla stöd.
Det är en oerhört spännande process. Men vi vet sällan så mycket om den, då den sker internt i partierna.
Om den vanliga valrörelsen mellan partier helt sker inför öppen ridå – med offentliga debatter och dörrknackningar – så är de partiinterna nomineringsprocesserna till riksdag, region och kommun desto mer stängda.
Partierna har egna intervjuer, provval och stämmor, där det bestäms vilka politiker som ska toppa valsedlarna. Ofta kommuniceras resultatet först när allt är klart. När de interna striderna är över. Och då är det i mångt och mycket redan bestämt vilka som kommer in i riksdagen eller lär bli kommunalråd.
Såklart avgör utgången i det riktiga valet vilka partier som får mest stöd och får styra landet, regionen eller kommunen under den kommande mandatperioden. Däremot är det sällan väljarna som på valdagen avgör exakt vilka personer som kommer in i riksdagen.
Skälet till det är att i det svenska valsystemet röstar man på parti snarare än person. Det ställs oerhört höga krav på att bli personvald. Det nålsögat är så smalt att förra valet lyckades bara två kandidater i hela landet kryssa sig in i riksdagen från icke-valbar plats. Det som gäller för att bli personvald är fem procent av partiets röster i en valkrets.
De högt ställda kraven för att bli personvald bör mildras. Det vore bra för Sverige om det blev viktigare för politikerna att hålla god kontakt med väljarna som de ska representera. I dag framstår snarare det viktigaste vara att odla relationerna i partiet.
Förändringar i valsystemet ligger dock långt bort. Så den som vill ha något att säga till om kring vilka namn som är valbara bör gå med i ett parti, skicka in nomineringar och rösta i provval. För snart avgörs det, vilka som har en chans att bli toppolitiker efter nästa val.