Bilden som Åsa Elandersson, marknadsstrateg i Mjölby kommun, målar upp går i ljusa färger. I gårdagens Corren beskriver hon att sysselsättningen ökar snabbast i länet, nyföretagsamheten fått fart och flera stora handelsetableringar ger dragningskraft både innan- och utanför kommungränserna samt arbetsmöjligheter. I befolkningsökning kan Mjölby mäta sig med Linköping och Norrköping, säger Elandersson och menar att hade bara bostadsbyggandet hängt med så hade kommunen växt ännu mer.
Flera faktorer går gamla Möllobys – det äldre namnet som kommer från ordet mölna och betyder kvarn – väg just nu. Kvarndagarna har kommunen lämnat bakom sig och finns nu bara som en del av dess historia. Det är viktigt för orter med gamla anor att kunna gå vidare när identitetsskapande näring, som haft en sammanhållande verkan, går i graven. I Mjölbys fall hålls arvet levande i kommunens namn. Två stora arbetsgivare, Toyota Material Handling och Väderstadverken, har kompletterats med fyra handelsjättar. Därtill går nyföretagandet framåt, enligt Nyföretagarcentrum har 127 nya företag startat under förra året. Arbetslösheten är relativt låg (7,7) och hamnar under rikssnittet (8,0).
Mjölby har flera fördelar som företagare uppskattar. Även om kommunen dalat några placeringar till plats 96 (2014) från topplaceringen 28 (2010) på Svenskt Näringslivs ranking, ligger Mjölby till exempel på näst högsta plats gällande vägnät, tåg och flyg. Mjölby har blivit något av en järnvägsknut som sammanbinder Södra stambanan med räls mot Motala, Hallsberg och Örebro. Och passerande Östgötapendeln går numera ner till navet i Jönköping. Infrastruktur överlag tycks vara Mjölbys gren och kommunen är 16:e bästa i landet på tele- och IT-nät, enligt svenska företagare. Dessutom tycks kommunen ha insett fördelen med att ligga inom 20 minuters radie till Linköping. Utpendlingen är fortfarande större än inpendlingen, som dock växer, och framför allt är det barnfamiljer som väljer att bosätta sig i Mjölby.
En intressant sida av ”potatiskommunen” är den rika restaurangfloran. Enligt sajten Restaurangkartan.se har Mjölby med sina drygt 26 000 invånare 324 uteställen att äta på, vilket är fler än storkommunen Linköping med 268. Nu är inte kvantitet allt, särskilt inte när det gäller krogkök, men skillnaden är ändå anmärkningsvärd.
Nu är inte allt solsken i Mjölby. Som marknadstrateg Elandersson anmärkte är bostadsbyggandet en akilleshäl, liksom i så många andra kommuner. Kommunalrådet Cecilia Vilhemsson (S) har angett siffran 700 nya bostäder för att täcka behoven som finns. Tomter frigörs nu och det är av central betydelse att kommunen underlättar för byggandet av såväl hyresrätter som bostadsrätter och villor. Vill Mjölby fortsätta växa bör den politiska ledningen även se över den nyligen höjda kommunalskatten till 32,60 kronor som gjort att kommunen i företagarrankingen rasat från hyggliga placeringar runt 40 till plats 121 i den senaste mätningen. Sådant har betydelse för var företag, och således småbarnsföräldrar och annan arbetskraft, väljer att slå ner sina bopålar.