Det känns som en händelse i tiden när forskare varnar för ortorexi (SVT Nyheter 21/3 2017), ett fint ord för människor som lever för hälsosamt. Att vara för fixerad på träning och strikta dieter är inte sunt, särskilt inte när det upptar större delen av ens vardag. Hälsa går lätt till överdrift i Sverige. Det vanliga är dock inte att späka sig själv – utan att vilja frälsa andra, via politiken.
Vi tror ofta att fanatism kräver en fanatiker, men hälsofanatism drivs tvärtom av pragmatiker. De som ligger bakom moralpaniker och förmyndarlagstiftning ser sig vanligen som det avvägda förnuftet personifierat.
Tankegången går som följer: Om de, som är så upplysta och toleranta och pragmatiska, reagerar över någonting – då måste det vara fel. Är det fel så måste det bekämpas. Innan man vet ordet av har den timide socialliberalen beväpnat sig med politikens hela arsenal.
Det är trots allt Folkpartiet som under 1900-talet byggde upp ett helt politiskt parallellsamhälle kring alkoholpolitiken, komplett med spritspioner som förde register över misstänkta i staden och personkontroll för den som ville ha motbok, som krävde karaktärsvittnen, hembesök och uppgifter om inkomst, yrke och boendeförhållanden. Överdrivet, ohälsosamt och rätt tråkigt.
Än idag finns fanatismen kvar. Nitiskt granskas etiketterna på de flaskor och förpackningar som Systembolaget till sitt stora förtret genom EU-medlemskapet är tvungna att sälja. Inga förföriska fruntimmer, inga förare till fartyg och flygplan, inga farliga krigare.
Än värre är det på tobaksområdet. Rökning är förvisso ohälsosamt och kan vara störande för andra, men fanatismen har drivit politiken betydligt längre än så. När folkhälsominister Annika Strandhäll ville göra det olagligt att röka e-cigaretter utomhus gick det inte att motivera med att det skadar andra. Hon talade istället om att ”avnormalisera tobaksbruk i det offentliga rummet”. Handlingar som liknar rökning skulle därför förbjudas. Där snackar vi voodoo.
Samma logik har fått regeringen att bekämpa snus med samma frenesi som annan tobak, trots att snuset sannolikt bidragit till att färre röker i Sverige än i något annat land. Eftersom all tobak anses ohälsosam kan regering och folkhälsobyråkrater inte se det hälsosamma i att folk byter till en betydligt mindre ohälsosam tobakskonsumtion.
Så blir också den politiska hälsohetsen ohälsosam. Staten lider av ortorexi. Nästa regering borde ordineras en lång vila från klåfingrigt förmynderi.
Mattias Svensson