I takt med att vi gradvis rör oss mot en mera kunskapsbaserad ekonomi, blir det allt viktigare att skydda inte bara fysiskt ägande utan också immateriella värden. Piratkopiering och förfalskning utgör i detta avseende ett omfattande problem.
Enbart i Östergötland orsakar piratkopiering och förfalskning förlusten av 2500 jobb och minskar företagens värdeskapande med 2,2 miljarder kronor. En stor del av de pengar som skulle gått till företagen tillfaller i stället kriminella nätverk.
Nästan alla företag är i dag i olika grad beroende av immateriella rättigheter. Till exempel är företagens namn och loggor skyddade så att andra inte kan plagiera dem. Vissa företag är intensivt beroende av immaterialrätt, eftersom deras verksamheter är helt beroende av att det finns skydd för immateriella värden. De flesta företag inom den tillverkande industrin är beroende av patent och ofta även designrättigheter, för att skydda sina produktionstekniker och produkter från plagiering.
Sverige är ett starkt land internationellt när det kommer till dataspel och musik. Det produceras också filmer både för den inhemska marknaden och omvärlden. Denna form av kreativt skapande är helt beroende av immateriella rättigheter, i och med att det som produceras i grunden är immateriellt.
Företagen i Sverige som är intensivt beroende av immateriella rättigheter skapar direkt 1,2 miljoner arbetstillfällen i landet och bidrar med åtminstone cirka 370 000 jobb indirekt. Detta genom att stimulera lokal efterfrågan på bland annat enklare tjänster i olika delar av landet.
Den genomsnittliga anställde i näringar med intensivt beroende av immaterialrätt skapar 30 procent högre ekonomiskt värde jämfört med den genomsnittlige anställde i resten av näringslivet. Det säger oss att företagen som är intensivt beroende av immaterialrätt befinner sig högre upp i näringskedjan.
Det finns goda skäl att stärka skyddet för det immateriella värdeskapandet, så att också mindre företag får bättre villkor att skydda sina designrättigheter, patent och copyright. Nu är det svårt för de mindre företagen att hävda sig, vilket innebär att nyföretagande hämmas. Det handlar i grunden om att stärka skyddet för de legala företagen och göra det mindre lockande att tjäna pengar på kriminalitet. En av Sveriges ödesfrågor idag är att skydda företagen mot kriminalitet, och då behövs skydd för såväl det fysiska som det immateriella ägandet.
Nima Sanandaji är ordförande för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform.