Sverigeförhandlingens förslag till Ostlänkens dragning mottogs med upprördhet i Linköpings stadshus – fast ingen kunde egentligen peka på problemet. Det verkade mest handla om taktik; man kan inte uppvisa alltför muntra miner när man går in i en förhandling, då vittrar motparten segerdoft.
Om utkastet till ny regionindelning verkar politikerna tänka på motsatt sätt. Förslaget att Östergötland ska bilda storregion med bara Småland är dåligt – ändå pekar mungiporna uppåt.
”Mycket rimligt att pröva möjligheterna att bilda en större och starkare region där östgötar och smålänningar ingår”, skriver till exempel oppositionsråd Paul Lindvall (M) på Facebook. Kollegorna Christian Gustavsson (M) och Muharrem Demirok (C) skämtar glatt om sammanslagningen med Småland. Regionråden Mats Johansson (S) och Marie Morell (M) beklagar visserligen att Sörmland inte är med i Östra Götalandsförslaget, men påpekar att sjukvårdssamarbetena med Kalmar och Jönköpings län är goda.
Att regionpolitikerna är nöjda är lättare att förstå. De har sjukvården i fokus – precis som kartritarna i Indelningskommittén. Därav kritiken från övriga landet, bland annat från Sörmland. Länet är tänkt att ingå i en region tillsammans med Upplands, Västmanlands, Örebro, Gävleborgs och Dalarnas län. ”Det känns inte som man tagit hänsyn till de frågor (infrastruktur, kollektivtrafik, arbetsmarknad, tillväxt) som vi tycker är i fokus”, anser Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping (SN 9/3).
Sörmlands nyheter skriver på ledarplats att ”vi kan räkna med att det lokalt kommer att ställas frågor om varför sambandet mellan Nyköping och Norrköping bedömdes som mindre intressant än Ockelbo och Oxelösund”.
Just så. Sörmland och Östergötland har ett gemensamt tillväxtstråk upp till Stockholm och många pendlar över länsgränsen.
Men också från Småland hörs klagomål. Smålandspostens ledare sätter huvudet på spiken: ”Östergötland och Kronoberg har ett förhållandevis ringa utbyte om man jämför med Östergötlands relation till Stockholm. Allt fler pendlar till huvudstaden och få ärenden i Småland. Samma mönster finns i Kronoberg där det snarare än Linköping är Köpenhamn eller Malmö som lockar.”
Ja, vad hände med arbetsmarknads- och näringslivsperspektivet i regionindelningen? Och varför protesterar inte östgötapolitikerna när det som absolut inte fick hända, har hänt: en region mellan Östergötland och Stockholm?
Nu när kritiken mot planerna på höghastighetsjärnväg växer allt starkare bör politikerna hålla i huvudet att en skarp gräns mellan Östergötland och Sörmland knappast talar till Ostlänkens fördel – tvärtom.
Så vakna och känn brandröken. Det brinner i knutarna för att göra Östergötlands röst hörd.