I måndags sändes den årliga fotbollsgalan i TV4. Precis som det varit sedan några år tillbaka lyste två stjärnor starkare än de andra: Zlatan Ibrahimovic, som fick sin nionde guldboll, och Lotta Schelin, som tilldelades sin femte diamantboll. Enda konkurrent om uppmärksamheten var hyllningen till nyligen bortgångne Klas Ingesson, som inledde galan och sedan gick som en röd tråd genom kvällen.
Förra året fick Svenska Fotbollförbundet rättmätig kritik efter hedersbetygelsen till Anders Svensson för hans rekord i antal spelade landskamper – för herrar vill säga. För det fick Svensson en bil värd omkring 340 000 kronor. Therese Sjögran, som spelat ett 40-tal fler matcher i landslagströjan än Svensson, fick ingenting. Hon nämndes inte ens. Det var en pinsam miss som Fotbollförbundet försökte släta över genom att lova även Sjögran en bil så snart hon liksom Svensson lagt fotbollsskorna på hyllan. Okej, löftet kommer garanterat att bevakas och gubbarna på förbundet lärde sig förmodligen en läxa, tänkte väl många.
Gamla hundar är som bekant svårlärda, och årets gala började inte bättre. Zlatan och övriga herrlandslagsspelare kunde tacka ja till galainbjudan utan problem medan utlandsproffsen Schelin och även prisade Caroline Seger, uteblev på grund av den valda tidpunkten mellan två viktiga matcher i Champions League. Sarkastiska kommenterar kring detta hördes innan, under och efter galakvällens slut. Men det var inte den största tabben. Sjögran – återigen – negligerades. För en tid sedan spelade hon sin 200:e landskamp, vilket enligt planeringen skulle ha uppmärksammats under galan. Men då TV4 hamnade i tidsnöd ströks inslaget, och programledaren Anna Brolin fick haspla ur sig en armbågsgratulation i sändningens slutsekunder. Den pinsamheten är visserligen TV4:s, men klavertrampet kommer att tillskrivas hela Fotbollssverige.
Bästföredatumet för olika formaliteter för dam- och herrspelare har för länge sedan passerats. Alternativet är inte bara omodernt, utan dessutom så in i Norden onödigt. Publikmässigt och pengamässigt är damerna fortfarande långt ifrån herrarna. Det kommer att ta tid innan jämställdhet därvidlag är uppnådd inom fotbollen såsom den är inom många andra sporter. När lika möjligheter är på plats, kan och måste marknadsmekanismerna få råda.
Vi kan inte tvinga folk att gå på damfotboll. Därmed inte sagt att vi inte kan skälla på dem för att de inte gör det. Så som Paul Strömberg, flickfotbollstränare, gör i onsdagens Corren. I en debattartikel ondgör sig Strömberg över att blott 495 åskådare kom till matchen mellan Linköping FC och ryska Zvezda. Vare sig vädret, mediebevakningen eller kvaliteten på fotbollen bar skulden för den skrala uppslutningen på läktaren. Enligt Strömberg är det ”den loja och ointresserade Linköpingspubliken som är orsaken”. Han fortsätter: ”Vi kan inte slappt stjälpa över ansvaret på media och diffusa makthavare. Ansvaret finns hos dig som tillsammans med andra förvandlas till den kollektiva helheten. Gå och se!”
Hear, hear!