Den mÀnskliga hjÀrnan Àr bra pÄ att luras och den lurar gÀrna oss sjÀlva. Möjligen Àr det ett sÀtt att handskas med en komplex och stundtals obegriplig verklighet. Men det kan ocksÄ leda rejÀlt fel nÀr det saknas tid för reflektion och ifrÄgasÀttande.
Redan den antike filosofen Sokrates menade att endast den som inser att han inget vet Àr verkligt vis. Med det menas insikten att det krÀvs en viss nivÄ av kunskap, erfarenheter och mognad för att kunna vara ödmjuk nog att acceptera att andra kan veta mer, att man sjÀlv har stora brister och att det alltid finns mer att lÀra varje dag, sÄ lÀnge nyfikenheten bestÄr.
JÀmför detta med Dunning-Kruger-effekten, uppkallad efter tvÄ psykologer som frÄgade sig varför idioter inte fattar att de Àr dumma i huvudet. Det förenklade svaret Àr att de Àr för blÄsta för att inse det. Personer som saknar kunskaper, men ÀndÄ tror att de har koll, kan dÀrför vara en plÄga för omgivningen. Men effekten gÀller Àven i andra sammanhang.
En gymnasieflicka som tror att alla andra pluggar minst fyra timmar om dagen behöver sjÀlv plugga Ànnu mer för att kunna ligga pÄ topp. Och den som utgÄr frÄn att andra har tillrÀcklig förförstÄelse kan lÀtt hoppa över nÄgra viktiga pedagogiska steg i sin kommunikation.
Det Àr andras beteenden och uttalanden som lÄter oss dra slutsatser av deras kognitiva förmÄgor och moraliska halt. Genom sig sjÀlv dömer man ocksÄ andra. Det kan vara illa nog nÀr slutsatser dras pÄ alltför bristfÀlligt underlag. Men samhÀllsproblem blir det först nÀr nÄgon med begrÀnsat perspektiv för in sitt tyckande i politiken. Det som faller under staten och det statliga vÄldsmonopolet Àr nÀmligen sÄ oÀndligt mycket svÄrare att vÀrja sig emot.
De flesta skulle nog avstÄ frÄn att kommendera kirurgen som opererar ens make, eller sÀga Ät rörmokaren hur han ska fixa avloppet nÀr man sjÀlv misslyckats. Men i större frÄgor som klimat, energi, vacciner eller GMO, kan det rÀcka med rÀdslan för det okÀnda för att det ska bli politik.
SÀrskilt nÀr det gÀller problem, lösningar och mÄlkonflikter dÀr andra pÄverkas Àr ödmjukhet en viktig egenskap och ett bra vÀrn mot populism och masshysteri.
Det finns sÀllan enkla lösningar, och insikten om att nÀr nÄgon vÀljs sÄ mÄsta nÄgon annan vÀljas bort. Det Àr sÄ vi mÀnniskor prövar oss fram och tvÀrsÀkerhet kan bara gÀlla sÄdant som vi av erfarenhet vet inte alls fungerar. I övrigt bör framtidens möjligheter hÄllas öppna, sÄ att kunskapens grÀnser ocksÄ kan utvidgas.