I Ljungsbro har det under senare tid varit problem med skadegörelse och stölder. Det har fått Linköpings kommun att agera. I måndags började kommunala ordningsvakter att patrullera i Berg och Ljungsbro.
Det är inte heller första gången som kommunen kliver in för att få bort otrygghet och ordningsstörningar. Sedan tidigare arbetar kommunala ordningsvakter i centrala Linköping, Berga, Ekholmen, Lambohov, Ryd, Skäggetorp och området runt Bilbörsen arena. Kommunen har även satt upp övervakningskameror i många stadsdelar.
Det vi ser framväxten av är något som påminner om en kommunal polis med få befogenheter. Och den sprider sig nu från staden till mindre orter.
Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, säger i en kommentar att många Linköpingsbor utanför tätorten också efterfrågar trygghetsskapande insatser. Därför satsas det på ordningsvakter och kameror i områden som Ljungsbro och Vikingstad.
Att kommunen gör vad den kan för att öka tryggheten är välkommet. Enligt lag har kommunen ett ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
Samtidigt har utvecklingen en baksida. Det är inte optimalt att sätta in ordningsvakter med begränsade befogenheter och utbildning mot potentiellt besvärligt klientel.
Att det är polisens uppgift att ingripa mot enskilda är också en viktig princip att värna, eftersom det är en så kraftig inskränkning i individens frihet och en bärande del av statliga våldsmonopolet. Dessutom ligger det på statens bord att se till att ordningen upprätthålls och inte något kommunen borde behöva lägga pengar på.
Det naturliga vore därför att det sattes in patrullerande polis i Berg och Ljungsbro – inte kommunala ordningsvakter.
Här går det att invända att Polismyndigheten inte har resurser så att det räcker. Polisen har mer än nog med att hantera gängkriminella. Så det är bättre att ordningsvakter står för patrulleringen och att de ringer polisen om något händer. Och det är en rimlig invändning.
Samtidigt befinner vi oss i ett läge där polisen inte skulle behöva skyffla över sina grunduppgifter på kommunala ordningsvakter, i alla fall inte för lång tid. Polismyndigheten har ju fått omfattande anslagsökningar under de senare åren.
Polisen har sedan 2017 även fått lämna över de arbetskrävande transporterna av frihetsberövade till Kriminalvården. Och det finns säkert fler uppgifter som går att flytta för att avlasta polisorganisationen, så som hanteringen av pass och besök på skolor.
Det görs även mycket för att öka antalet poliser. Lärosätena som erbjuder polisutbildningen har blivit fler. I Motala experimenteras det också med en distansutbildning med jobbgaranti i lokalpolisområdet. Det innebär att tröskeln sänks för sådana som vill karriärväxla mitt i livet och inte tvingas flytta från Motala, Vadstena, Mjölby, Ödeshög eller Boxholm.
I ljuset av den här historiska satsningen på polisen borde det inte vara så självklart för kommunen att sätta in ordningsvakter för att minska otrygghet och säkerställa att ordningen upprätthålls i och runt Linköping. Snarare borde det nationellt ses över om polisen kan avlastas ytterligare, exempelvis genom att sluta dela ut pass.
Det borde också vara uttalat att kommunala ordningsvakter bara är en övergångslösning, fram tills polisen återigen kan sköta uppgifterna som den ska utföra.
Och vill Linköpings styrande göra något långsiktigt för att säkra den lokala polisnärvaron bör de blicka mot Motala och distansutbildningen av poliser för just det området. Att kopiera det upplägget kan vara vad som behövs för att få patrullerande polis i Berg och Ljungsbro.