SD kommer att rösta på Alliansens alternativ och därmed fälla S-MP-budgeten som innehåller avgörande inslag av Vänsterpartiet. Att Alliansföreträdarna står fast vid sitt nej till förhandling med Stefan Löfven om den budgeten, är inte konstigt. Förutom Vänsterns inflytande har Alliansen både före och efter valet stått fast vid sin egen politik. Det vore mer uppseendeväckande om den inte röstade för den.
Så vad händer nu? Vilket blir Löfvens beslut? Statsministern har försökt bolla över ansvaret på Alliansen, att den måste bestämma om de vill stödja regeringen eller luta sig mot SD och regera själva. Det är inte de enda alternativen, och det vet Löfven. Socialdemokraterna kan till exempel släppa MP, som med sina knappt sju procent i väljarstöd inte är någon klippa att luta sig mot. En regeringsombildning skulle förmodligen öppna för blocköverskridande överenskommelser.
Regeringskrisen är just en kris för regeringen. MP och V är nervösa för att tappa politisk påverkan. Särskilt MP vars första regeringserfarenhet kan sluta i ett fiasko. Att påstå att Sverige är i kristillstånd är däremot en överdrift. Landet har välfungerande myndigheter och kommunala organisationer som rullar utan styre från Rosenbad. Men regeringsosäkerheten kan påverka politiken på det lokala planet. På många håll ute i landet, till exempel i Linköping, innebar valet ett maktskifte. Linköpingsstyret upplever just nu sin egen lilla kris med det avhoppade blivande kommunalrådet Rebecka Gabrielsson. Folkpartiets platser står ännu att tillsätta och nu kommer sjabblet på riksplanet som grädde på moset. Därför är händelseutvecklingen i Stockholm högintressant även för Linköpingsborna och den politik som kommer att styra här.