Sveriges Radio äventyrar Sveriges säkerhet

Nya avslöjanden blottlägger brister i Sveriges Radios säkerhetsarbete.

Ledare2022-07-25 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Dagens Nyheter rapporterade nyligen (19/7) att en konsult år 2013 anlitades utan säkerhetsprövning. Konsulten fick enligt DN:s källor full tillgång till lokalen och den tekniska utrustningen, och vistades där ensam. Denne dokumenterade sitt arbete digitalt, bland annat ritningar, tekniska lösningar och instruktioner om var centrala medarbetare ska arbeta. Även SR:s reservplan för om det ordinarie systemet slutar fungera, exempelvis efter en it-attack, fanns i dokumenten. Det är information som främmande makt skulle vara mycket intresserad av. Till råga på allt skrev konsulten sedan om uppdraget på sin Linkedin-profil, vilket underlättar spårning.


DN rapporterar vidare att externa konsulter också byggde upp SR:s digitala system för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Syftet var att de FM-sändningar som görs vid kris och krig skulle kompletteras med meddelanden på digitala kanaler. Enligt DN:s källor skedde ingen säkerhetsskyddad upphandling och inte heller någon säkerhetsprövning av konsulterna. Dessutom laddades arbetsmaterialet upp på en amerikansk molntjänst. Bland annat detaljerade uppgifter om systemets uppbyggnad, kod, databaser, ip-nummer och gränssnitt. Att försöka slå ut eller ta över VMA skulle vara ett prioriterat mål för främmande makt i syfte att sprida desinformation. 


Ändå verkar SR överhuvudtaget inte ta avslöjandena på allvar. Säkerhetschefen Anna Svedberg skriver i ett blogginlägg (18/7) att den skyddade produktionsplatsen i själva verket inte är säkerhetskänslig. Gällande molntjänsten försäkrar hon att företaget är bundet av sitt avtal med SR. Vilket helt missar poängen att det är riskabelt att lagra så pass känslig information via sådana tjänster, eftersom de kan hackas av främmande aktörer.


Däremot begär Svedberg att få se DN:s källmaterial. Hon påtalar också att tidningen kan ha begått tryckfrihetsbrott genom att inneha dem och att hon i så fall skulle vara tvungen att anmäla det till Säkerhetspolisen. Som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar (18/7) framstår det sig uppenbarligen som ett förtäckt hot. Att SR på detta vis bryter mot grundläggande journalistiska principer är minst sagt oansvarigt.


SR:s vd Cilla Benkö ville först inte kommentera rapporteringen utan säger sig ”stå bakom” Svedbergs uttalanden. Senare säger hon dock till SR:s Ekot att hon inte ser några säkerhetsbrister, varken i dag eller historiskt. Då krig åter rasar i Europa är det knappast läge för högmod.


Efter avslöjandena har SR kallats till riksdagen försvarsutskott (DN 20/7). Förhoppningsvis kommer det ge klarhet om hur säkerhetsarbete faktiskt går till och inskärpa allvaret för SR:s ledning. Annars bör den bytas ut.