Välj varandra, S och M

Vad är heligast för de två största partierna: aversionen mot varandra eller motståndet mot SD?

Fatta varandras händer. Vinsterna med ett S- och M-styre är för många för att negligeras.

Fatta varandras händer. Vinsterna med ett S- och M-styre är för många för att negligeras.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2014-12-09 03:26
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Okej. Om vi nu skulle ta och släppa vem som sa nej till vem och vem som gjorde det omöjligt för vem att säga ja. Läget är låst. Det var låst innan valet eftersom Alliansen höll ihop. Det var låst efter valet eftersom Socialdemokraterna säkrade sig vid Miljöpartiet och sedermera Vänsterpartiet. Båda blocken höll samman. Okej. Nu är vi där vi är. Om 20 dagar utlyses extraval som antagligen inte kommer förändra sakernas tillstånd nämnvärt. Alliansen kommer att gå till val tillsammans. S och MP har deklarerat detsamma. Sverigedemokraterna myser. Innebörden: Läget är belagt med dubbellås och ingen, utom SD, vill kännas vid nyckeln.

Bengt Westerberg gjorde som partiledare för Folkpartiet uppgörelser med Socialdemokraterna på 1980- och 90-talet, både i regeringsställning och i opposition. I dag vill han dock inte se en uppgörelse mellan FP och S utan kritiserar Löfven för att denne låste upp sig vid just FP och Centern när han pratade blocköverskridande samarbete före valet i september. Efter valet framstod alternativet som än mer orealistiskt, menar Westerberg (DN Debatt 7/12) och refererar till ett sargat Folkparti som gjort sitt näst sämsta val någonsin. S+FP+C räcker heller inte för en majoritet i riksdagen. Slänger man in MP i leken går mandaten upp till 179, men kvartetten är skärande brokig. Westerberg repriserar därför sin lösning med S och M i koalition. ”Det är svårt att se någon aktuell politisk fråga där de inte skulle hitta en för båda parter acceptabel kompromiss. Oviljan att ens tänka tanken har mer med psykologi än med realpolitik att göra”, skriver den förre FP-ledaren klokt.

Precis. S- och M-tanken är skrattretande för många. Socialdemokrater och moderater har i decennier utpekat varandra till antagonister. Hur ska jorden fortsätta snurra om inte motsatsförhållandet mellan S och M består? För tillfället har vi lite för mycket spänning i politiken. De retoriska gnistorna som yr riskerar att göra väljarna mer förargade än intresserade av fortsättningen. Svenska folket sade sitt för knappt tre månader sedan, politikerna fixar inte att hantera resultatet och återremitterar till folket. Det är minst sagt ett underbetyg till politikerna, som har i uppdrag att lösa situationen – och gott betalt för det. Kanske kan kommunalråden i Åtvidaberg, Kinda, Eskilstuna och några andra tjugotal kommuner där rivalerna gjort upp ringa högkvarteren på Sveavägen respektive Stora Nygatan i Stockholm och tala om hur man gör?

En minoritetsregering kommer av SD:s hållning att döma inte föra Sverige framåt politiskt. Så frågan moderater och socialdemokrater, Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven, som senast igår sade nej till ett blockregeringssamarbete, måste fråga sig är vilket de prioriterar högst: att bibehålla aversionen gentemot varandra eller att styra landet utan inflytande från sverigedemokrater. Två viktiga principer för båda partierna. Släpp den ena och saken är biff. Mattias Karlsson (SD) och Co är det sämre.

Läs mer om