Åkessons Skäggetorpsjippo var besynnerligt

Varför besökte ens SD-ledaren Linköping?

Jimmie Åkesson (SD) på besök i Skäggetorp.

Jimmie Åkesson (SD) på besök i Skäggetorp.

Foto: Dennis Petersson

Ledare2022-04-21 17:30
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Omgiven av poliser, livvakter och riksmedia gav han sig i väg på den korta promenaden runt Skäggetorp centrum. Var trodde egentligen Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han befann sig – Linköping eller Gazaremsan?

”Syftet är att träffa dem som bor här”, menade Åkesson. Vilka invånare SD-ledaren nu träffade är ett mysterium. Under promenaden språkade han mest med de lokala partirepresentanterna.

Under presskonferensen strax därefter visade det sig att Åkessons stab inte ens bemödat sig med att ta med en mikrofon. Endast medierepresentanterna som stod längst fram med kameror och mikrofoner fick chansen att höra partiledaren presentera 30-punktsprogrammet ”för att möta angreppen mot Sverige”, tillställningens egentliga syfte. Direkt efter att mötet med pressen var avslutat hoppade SD-teamet raskt in i sin bil och körde i väg.

Så mycket för samtal med invånarna. Vad gäller programmet finns det ett antal punkter som låter en höja på ögonbrynen.

SD vill se indragna sociala rättigheter för hela familjen ifall en enskild person begår brott eller ”vägrar foga sig efter svenska samhällsförpliktelser”. Partiet vill också kunna återkalla uppehållstillstånd och hindra erhållande av medborgarskap för hela familjer av samma anledning.

Huruvida denna form av kollektiv bestraffning ens är juridiskt möjlig vet däremot inte Åkesson, utan säger till SVT att det måste utredas (21/4). Att åtgärdspaketet slafsats ihop i sista stund är uppenbart.

Det är i sammanhanget värt att påminna att kollektiva utvisningar är förbjudna enligt EU:s rättighetsstadga.

En annan kontroversiell punkt är införandet av asocialitet som utvisningsgrund, även utan att personen begått brott. Det intressanta är att Sverige tidigare haft en liknande lagstiftning. Ända in på 80-talet kunde personer utvisas ifall de exempelvis missbrukade alkohol eller narkotika.

SD tycks däremot definiera asocialitet som uppvisning av ”fientlighet gentemot samhället eller majoritetsbefolkningen”, åtminstone i programmet. En törs blott spekulera i vilken nivå av godtycke detta skulle mynna ut i vid praktisk tillämpning.

Summa summarum: Sverigedemokraterna utnyttjade Skäggetorps mediala uppmärksamhet för att presentera ett antal djupt populistiska och märkliga förslag. Det fanns egentligen ingen anledning för dem att komma hit. När statsminister Magdalena Andersson besökte Navestad i Norrköping tidigare i veckan gjorde hon åtminstone det i egenskap av folkets representant. Det här var bara ett jippo.