Drömmer du om att göra något annat? Om att driva en handelsträdgård, en verkstad eller ett hovslageri. Om att bli din egen. Den önskan är du inte ensam om.
Var fjärde svensk är intresserad av att ta över ett befintligt företag när den som äger och driver det går i pension. Och bland killar i ålder 18-29 år kan nästan varannan tänka sig att ta över och driva vidare ett bolag. Det visar en ny undersökning beställd av Visma Spcs, som säljer ekonomisystem till just små och medelstora företag.
Det finns dock ett problem. Många företag får aldrig en chans att leva vidare.
Var tredje småföretagare planerar att lägga ner sin verksamhet vid pensionering.
Här går det att invända att den som drömmer om ett liv som egenföretagare inte behöver ta över en befintlig verksamhet. Det går att starta eget från grunden.
Det är också lätt att tänka sig att för den som drömmer om en egen verksamhet är det mer attraktivt att grunda en egen firma, än att ta över någon annans. För det är så vi tänker oss en företagare – som en idérik entreprenör som vill bygga något eget.
I verkligheten är det dock få som vågar – eller kan – lämna anställning och fast inkomst för att starta ett företag från grunden. Skälet är att den som startar en helt ny firma inte kan räkna med några större inkomster under uppstartsperioden. Osäkerheten är också stor. Det är svårt att veta på förhand om affärsidén kommer att flyga.
Att ta över ett redan etablerat företag är däremot mindre osäkert. Då är verksamheten igång. Det finns kontaktnät, kunder och rutiner. Det finns maskiner och lokaler. Det går att gå tillbaka och se hur omsättning och resultat har varit under senare år, vilket ger en hint om de ekonomiska förutsättningarna framöver.
Att tröskeln är ganska hög för att starta ett företag från grunden märks också i statistiken. Förra året nådde nyföretagandet i Sverige nya bottennivåer. Samtidigt visar en undersökning att rekordmånga svenskar – nästan var tionde – är engagerad i entreprenörskap i tidigt skede.
Vi bör därför göra vad vi kan för att fler ska få en chans att förverkliga drömmen som företagare, om det så är genom att ta över en befintlig verksamhet eller starta en ny. Vad som behöver göras av politiker har också stått klart länge – det handlar om att minska företagens regelbörda och göra skattesystemet mer företagsvänligt.
Minst lika viktigt lär dock vara att i ett tidigt skede koppla samman unga som drömmer om att starta ett företag med äldre som börjar fundera på pensionen, och inte har någon som vill ta över. Svårigheten är dock att många företagare börjar resan mot nedläggning långt innan det är dags att sluta. För den som saknar efterträdare börjar snabbt strunta i underhåll och investeringar. Därmed avgörs många företags öde upp till ett årtionde innan de faktiskt bommar igen.
Vad går då att göra för att matcha unga med företagarna som vill sluta? Det bästa vore om det gick att lösa utan statlig inblandning. Ung företagsamhet, UF, är en organisation som har möjlighet att bli ett nav vid sidan av Svenskt näringsliv. Varför inte erbjuda en blind date för unga och gamla företagare?
Något måste i alla fall göras, när var tredje småföretag i Östergötland kan försvinna samtidigt som varannan kille går och drömmer om ett liv som företagare.