Aleksander Gabelic: Flickors rättigheter gäller överallt

Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen.

Tvångsäktenskap. Unga flickor ska ha samma skydd, oavsett bakgrund.

Tvångsäktenskap. Unga flickor ska ha samma skydd, oavsett bakgrund.

Foto: TT

Gästkrönika2017-10-24 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Igår firades FN-dagen. Den påminner oss om vikten att värna om de värden FN-tanken står för och behovet av en reformerad världsorganisation som bättre tjänar mänskligheten. En viktig grund för FN är de mänskliga rättigheterna som finns i deklarationer och konventioner som ska omfatta alla människor. Vi vet dessvärre allt för väl att många aldrig får åtnjuta dessa rättigheter. Flickor och kvinnor är särskilt utsatta.

De senaste dagarnas uppmärksamhet kring övergrepp på kvinnor i mediebranschen såväl som på skådespelerskor i Hollywood är exempel på hur illa det är även i de fina miljöerna. Men långt bortom etablissemang och strålkastarljus finns kvinnor i Sverige bland annat i förorten och i familjemiljöer med bakgrund i andra länder och kulturer som dagligen förtrycks.

Det talas ofta om misslyckad integration och frustrerade unga män som söker sig till destruktiva miljöer och verksamheter. Mer sällan även om det har börjat uppmärksammas att flickor lever i rädsla för sina familjer för att de ska tvingas gifta sig med män mot sin vilja. Bilden av tomma stolar efter skollovet då tjejer inte kommer tillbaka till gymnasiet börja sprida sig och få plats i den offentliga debatten. Det har länge varit någon form av självpåtaget tabu och förnekelse att så sker i många skolor, särskilt i segregerade stats -och kommundelar.

Vi har länge svikit dessa flickor och unga kvinnor som tvingats gifta sig med män som familjerna valt. Det är sorgligt och säger mycket om oss själva och vår oförmåga och rädsla att stå upp för allas lika rättigheter i Sverige. Vår tystnad har bidragit till att utveckla ett parallellsamhälle.

Barnäktenskap är förbjudet, eller rättare sagt nästan, i Sverige. Asylsökande barn har inte samma skydd mot barnäktenskap i Sverige. Sedan den 1 juli 2014 har Sverige en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Huvudregeln är att barnäktenskap är förbjudet. Däremot kan de godkännas om anknytning till Sverige saknas.

Att låta barn mellan 15 och 18 år bo med sin partner sänder fel signaler. Samtidigt pekar det på ett stort problem: alla unga som bor i Sverige har inte samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap. Det strider mot Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som 2015 antogs av FN:s generalförsamling.

Den nya lagen mot barnäktenskap ska ses över. Det är ett välkommet. Få fall av barnäktenskap har lett till åtal sedan den nya lagen klubbades igenom i riksdagen.

I arbetet mot barnäktenskap måste även olika trossamfund bli mer aktiva och hjälpa till i arbetet mot förtyck av unga kvinnor och mot barnäktenskap, som ibland sker med deras goda minne informellt, vilket är oacceptabelt. Den kommande utvärderingen av barnäktenskapslagen måste dra tydliga gränser. Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen. Malmö, Sundsvall eller Linköping – i de flesta svenska städer finns ungdomar som inte kan styra över sitt val av partner. Det måste vi ändra på!

Flickors och kvinnors rättigheter ska omfatta alla kvinnor i Sverige oavsett adress.