Johanna Palmér: Ranka mig hit och dit

Stockholm kniper återigen förstaplatsen när Fokus rankar var i Sveriges 290 kommuner det är "Bäst att bo".

Linköping. Den sjunde bästa kommunen att bo i, enligt tidskriften Fokus' ranking.

Linköping. Den sjunde bästa kommunen att bo i, enligt tidskriften Fokus' ranking.

Foto: Mikael Svensson

Gästkrönika2017-05-22 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Linköping klättrar från plats 13 till plats 7, tätt följt av Örebro på plats 8 och och Jönköping på plats 10. Flera kommuner av Linköpings storlek har gjort hopp uppåt i årets mätning. Variablerna som ingår är allt från kommunalskatt till huspriser, flyglinjer, mobbning, medeltemperatur och många flera, en tämligen genomgripande mätning av de faktorer som kan bidra till livskvalitet.

Sjundeplatsen är inte att förakta. Men om nu landets största kommun har parkerat sig på förstaplatsen kanske vi ändå, som Sveriges femte största kommun, ska sikta på femteplatsen nästa år?

En annan ranking som liksom ”Bäst att bo” har stor tyngd är den om företagsklimatet, vilken Svenskt Näringsliv genomför varje år. Enkätdelen av nästa mätning presenteras inom kort, så håll ögonen öppna om du vill få en indikation på om Linköping klättrar uppåt eller nedåt i höstens ranking. Linköping har som bäst varit på plats 34 (år 2014) efter att sedan 2009 ha segat sig uppåt från runt 50.

Men förra året halkade Linköping ned till plats 97. Enligt mätningen har alltså 67 procent av Sveriges kommuner ett bättre företagsklimat än Sveriges femte största kommun! Kan det verkligen stämma?

Rankingar av detta slag ska tas med en nypa salt, det kan aldrig bli en perfekt återspegling av verkligheten eftersom även statistiskt säkerställda undersökningar har en felmarginal. Det spelar också roll vem som svarar på undersökningarna. Är det ett företag som har varit i kontakt med kommunen eller är det ett företag som baserar sin åsikt på en allmän känsla och mediekonsumtion?

Men även beaktat sådana frågeställningar är mätningarna de bästa indikationer vi har för åt vilket håll trenden pekar.

År 2014 blev det maktskifte i Linköping efter åtta år av borgligt styre. I och med det fick vi också en ny berättelse presenterad. Vi hade under de tidigare åtta åren förvissats om att det går bra för Linköping. Linköping är starkt, näringslivet är starkt, utvecklingen går framåt. När den nya majoriteten tog plats justerades berättelsen till att Linköping är starkt men vi har också stora utmaningar i att staden dras isär, i utanförskapet och i psykisk ohälsa.

Bilden av Linköping som regionens tillväxtdraglok blandades upp med nya bilder av en stad som inte tagit tillräckligt ansvar för exempelvis integrationen.

Jag tror att denna modifierade berättelse har något att göra med vår tappade placering i näringslivsrankingen. Jag tror också att den modifierade berättelsen har att göra med att vi klättrar på rankingen "Bäst att bo". En stor kommun (vilket Linköping är på väg att bli) innehåller alla delar av ett samhälle, både de som skapar skatteunderlaget och de som förbrukar detsamma.

Det finns en äkthet i att erkänna sina brister och åtgärda problem, vilket stärker förtroendet för staden som sådan. Samtidigt är det viktigt att näringslivet, som genom sin företagsamhet finansierar stora delar av den offentliga förvaltningen och skapar tillväxt, känner sig framlyft i retoriken och inte försvinner i politikens iver att lösa våra viktiga samhällsutmaningar.