Svenska folket vill behålla rutavdraget. Finansminister Magdalena Andersson (S) hyllade det på Dagens industris årliga Gasellgala och kallade det ett kostnadseffektivt sätt att skapa jobb i en sektor. Ändå sänker regeringen möjligheten att utnyttja det.
Rutavdraget har halverats, från 50 000 till 25 000 kronor per år och person. Detta trots att sju av tio svenskar vill behålla eller utöka det samma, enligt en Sifo-undersökning från november. Inte ens Socialdemokraternas väljare vill avskaffa det, 61 procent är positiva.
Flera tunga remissinstanser varnade av flera olika skäl regeringen för att sänka avdraget. Ekonomistyrningsverket påpekade att det skulle slå hårt mot barnfamiljer och kvinnor, eftersom kvinnor utför det mesta av hushållsarbetet om familjen inte kan köpa in tjänster. Skatteverket vände sig mot en sänkning eftersom de menade att det skulle leda till ett ökat svartarbete.
Regeringen gick ändå vidare med förslaget, uppenbart mot bättre vetande. Varför? Kanske kom en ledtråd när Vänsterpartiets Ulla Andersson i förra veckan meddelande att partiet har en plan för att avskaffa avdraget. Vänsterpartiet ingår som bekant i budgetförhandlingarna med regeringen och Andersson har ett mer radikalt förslag som samtidigt sätter press på regeringen. Socialdemokraterna gick nämligen till val på höjt barnbidrag, ett löfte som hittills inte infriats. Vänsterns lösning är att avskaffa rutavdraget och höja barnbidraget med 180 kronor. Ulla Andersson motiverar förslaget med att det skulle åtgärda barnfattigdomen.
Men barnbidraget är ett väldigt trubbigt verktyg. Det är ett generellt bidrag och den höjning som V nu föreslår skulle fördelas jämt på fattig som rik. Även om det skulle gynna ensamstående föräldrar med låga inkomster, skulle det bli en väldigt dyr reform då alla hög- och medelinkomsttagare får lika mycket. Bättre vore att sänka löneskatten för låginkomsttagare, men nog kommer julgrisen att flyga innan Vänsterpartiet föreslår det!
V hävdar att rut inte varit effektivt eftersom det inte avskaffat alla svartjobb. Det är sant, men med samma logik borde inkomstskatten i så fall avskaffas eftersom inte heller alla betalar den. Undrar om V kommer fullfölja den tanken...
Egentligen är avdrag för specifika sektorer inte en särskilt klok politik, rent nationalekonomiskt. De gör skattesystemet svårare att överblicka och förutse. Rutavdraget har visat sig vara ett lysande undantag. Det säger Karl Wennberg, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som, likt finansministern, påminner om att rutavdraget varit mycket framgångsrikt när det gäller att göra svarta jobb vita. Det har dessutom skapat jobb för människor som annars skulle stått långt från arbetsmarknaden. På så vis är rut en dubbel vinst för samhället.
När Magdalena Andersson sätter på sig sina empiriska glasögon är det uppenbart att hon ser avdragets fördelar. Synd bara att de ideologiska istället så ofta sätts på.