Pophöger: Jag har en vision om frihet

En utopi som kan bygga Sverige starkt på nytt.

Linköping. Vi bor i en underbar stad.

Linköping. Vi bor i en underbar stad.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kolumn2015-11-06 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

"Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det.”

Så sa Fredrik Reinfeldt en gång. Och sedan dess har samhällsdebatten följt Reinfeldts önskningar. Det mesta är praktiska diskussioner. Men jag tycker även det behövs visioner och idealistiska diskussioner om hur samhället ska se ut.

Jag har en barnslig syn på politik. När jag växte upp pratade vi inte partipolitik, även om jag nog förstod att jag inte var vänster. Min politiska resa började på universitetet. Där läste jag kursen vetenskapsfilosofi, som var en introduktionskurs i filosofi. Där lärde jag mig att att tänka kritiskt, och att väldigt lite i samhället står emot ett bra argument.

Min vän hade börjat blogga och inspirerad av honom satte jag själv igång. Jag började granska media utifrån jämställdhet som var mitt intresse då. Jag prövade tankar fritt och fick kritik. Genom kritiken utvecklades mina tankar från jämställdheten gick jag vidare och har till slut prövat mig fram till en ideologisk syn på världen.

Jag tar avstamp i vad jag uppfattar som en allmängiltig moral och min uppfostran. Den viktigaste frågan för mig är äganderätten, något som de flesta lär sig redan som barn. Det är fel att stjäla.

I en demokrati röstar en majoritet för att ta in skatt. Skatt är pengar som människor har tjänat ihop, och den tas ifrån dem vare sig de vill eller inte. Att det drabbar alla, eller beslutas av en demokratisk församling ändrar inget rent moraliskt. Det är fortfarande fel att ta av andras pengar. Därför bör detta minimeras så långt det går.

Staten föds man in i. Varje människa tvingas att vara medborgare i den stat där man föds. Också det är ett moraliskt argument för att minimera omfattningen av staten.

När man tittar sig runt i samhället blir det också ganska klart att det mesta fungerar bättre utan statlig styrning. Fri konkurrens tvingar oss att göra vårt allra bästa. I en trygg situation utan konkurrenter blir vi feta och mätta. När vi själva rår över våra plånböcker är vi ekonomiska. När någon annan betalar är det lätt att slösa.

Du har inte rätt att hota en medmänniska, ta hennes tillgångar och göra behjärtansvärda saker med dem. Lika fel är det när staten gör gott med dina pengar. Därför anser jag att de saker som kan göras av människor själva ska göras av dem.

Libertarianer, eller nyliberaler, brukar prata om en nattväktarstat. Det är en stat som består endast av militär, polis och rättsväsende. Resten av samhället sköts av människorna själva, i frivilliga sammanslutningar. Det är en utopi, men en ganska sympatisk sådan.

När jag ser på samhället ser jag hur fantastiskt Sverige är. Linköpings företag håller världsklass, och vi bor i en underbar stad. Det bästa i vår kommun är inte skapat av tvång, det har växt fram genom frihet och frivillighet.

Det finns en svensk kultur och den ska vi vara stolta över. Våra föräldrar och de före dem byggde Sverige starkt. Vi kan vända bort från den stora statens passivitet och bygga Sverige starkt på nytt. Så ser min vision ut.

Läs mer om