”Är det verkligen fred vi vill ha? Till varje tänkbart pris. Är vi alldeles säkra på det? Att det värsta av allt är krig.”
Det kan tyckas vara ett enkelt val. Att alltid föredra fred framför krig. Krig är något av det sämsta mänskligheten har för sig. Och inte bara på ett principiellt plan. Krigets fasor och konsekvenser, förstörelsen och avhumanisering, överstiger i praktiken med råge folks föreställningar.
Men likt gruppen Imperiet, och ursprungligen Mikael Wiehe, går det ändå att fråga sig om kriget egentligen är det värsta alternativet. Frågan är relevant då vi idag väljer mellan att stötta Ukraina (och därmed riskerar att förlänga kriget) och att inte stötta Ukraina (vilket ökar risken för fred på Putins villkor).
I dag kanske Putin önskar en efterklokhetens fred, men han kan inte dra sig tillbaka från Ukraina av rädsla för att förlora ansiktet och makten. Ukraina vill givetvis ha fred, men har väldigt svårt att ge bort sitt territorium och självbestämmande för fredens skull. Möjligen kan de till slut känna sig tvingade att skriva under ett avtal enkom för att rädda resterna av sina städer och sin befolkning.
”Och folk och länder styckas upp i samförståndets namn. Så är det verkligen fred vi vill ha?”, sjunger Thåström vidare.
För den demokratiska världen borde valet vara givet, hur svårt det än kan te sig. Putin får inte vinna. Även om kriget kan komma att förlängas. Med en vinst för Putin så väntar nästa krig runt hörnet. Kanske med ännu fler döda och ännu mer förstörelse och avhumanisering än vad som riskeras i Ukraina. Och rent principiellt ska Putin inte få vinna på sitt aggressionskrig, sina massmord och krigsbrott, så att han kan fortsatta stjäla pengar av ryska folket och mark av sina grannar.
”Så att dom som äger makt och guld skall kunna tjäna ännu mer. Så är det verkligen fred vi vill ha?”
Men det finns ytterligare ett skäl att stötta Ukraina i striderna mot den ryska krigsmakten. Det väntar nämligen ett ännu värre val bakom hörnet den dag Ukraina tar emot den starkes fred och accepterar en förlust av sitt territorium eller självbestämmande.
Ska vi då lätta på sanktionerna mot Ryssland, och därmed låta Putin vinna på sina aggressioner? Eller ska vi behålla sanktionerna, och göra vanliga ryssar allt fattigare och dessutom underminera avtalet Ukraina valt att skriva under för att rädda sin befolkning?
För att slippa detta val behöver vi ta ställning i det första valet – och stötta Ukraina på alla upptänkliga vis i deras påtvingade krig mot Ryssland.
Jakob Styrenius är ledarskribent på Västerviks-Tidningen.