Därför måste de som vet bäst hur man ska skapa ett gott samhälle gripa makten med våld och införa proletariatets diktatur. Med den motiveringen genomförde kommunisterna under Vladimir Lenin för jämnt hundra år sedan den statskupp som krossade den spirande demokratin i Ryssland sedan tsardömet avskaffats.
Enligt Lenins teori var diktaturen bara något som behövdes i ett övergångsskede. När socialismen väl var genomförd kunde statsmakten helt och hållet avskaffas. Dit kom man nu aldrig och det är inte troligt att Stalin och de som kom efter honom någonsin trodde på detta mål.
Inte heller den politiska högern trodde att vanligt folk var kapabla att rösta fram en klok politisk ordning. Den extrema högerlinjen ledde till Hitlers och Mussolinis diktaturer. Här i Sverige var högern i det längsta motståndare till en fullt ut genomförd demokrati. Istället ville man bevara en ordning där de som vunnit framgång på andra fält än politikens också skulle ha den politiska makten.
Att demokratin inte är en garanti för en klok politisk ledning finns det åtskilliga bevis för i vår omvärld. Fria val har gett makten åt uppenbart inkompetenta ledare som Donald Trump. Detta bekräftar bara Winston Churchills berömda uttalande att demokratin är det sämsta tänkbara styrelseskicket – om man undantar alla andra.
Proletariatets diktatur blev ursäkten för ett exempellöst förtryck och ett urskillningslöst massmördande. Men länge trodde många också i den fria världen att systemet i andra avseenden var framgångsrikt. Beryktat är Ingvar Carlssons uttalande om Östtyskland som enligt honom bevisat att marknadsekonomin inte var ensam om att skapa välstånd. Trots att det nu snart gått 30 år sedan Tysklands återförening och trots att förbundsrepubliken pumpat in enorm summor i det forna Östtyskland har man där ännu inte kommit ikapp den västra halvan av landet.
Fria val är en av demokratins grundpelare. Men det räcker inte. I länder där inte rättsväsendet garanterar allas likhet inför lagen och säkerställer en respekt för mänskliga rättigheter urholkas demokratin snabbt och ersätts av korruption och fåtalsvälde.
Hundraårsminnet av Lenins statskupp var inte något som firades i Ryssland. Tyvärr lever alltför mycket av dess arv kvar. Dagens Ryssland må vara fritt från kommunism, men det är för den skull ingen demokrati.
Samtidigt ser vi i dagens USA både demokratins styrka och dess svaghet. Fria val förde Donald Trump till Vita huset där han energiskt kämpar för att urholka det demokratiska systemet. Genom sitt ständiga ljugande bidrar han till att omöjliggöra en vettig politisk debatt. Han underkänner ideligen domstolars rätt att ifrågasätta lagligheten i hans olika åtgärder.
Lyckligtvis är media i USA starka och självständiga. Därför granskas Trump, hans beslut och hans olika påståenden med en kraft som saknar motsvarighet i nästan alla andra länder.
Demokratin såg för 20-25 år sedan ut att gå mot en överväldigande seger i hela världen. Idag ser det inte lika ljust ut. Desto viktigare att vi aldrig glömmer att den må vara det sämsta av alla styrelseskick – om man bortser från alla andra system.