Det är svårt att förstå att det var samme man som talade till ledarna för Mellanösterns muslimska stater i söndags som den som i sin valkampanj lovade att stänga Amerikas gränser för all världens muslimer. Problemet är som allt annat Donald Trump säger och gör.
Den amerikanske presidenten drar sig inte ett ögonblick för att säga emot sig själv. Och resultatet är att ingen vet vad man ska tro. Det enda säkra är att det inte går att lita på Donald Trump.
Washington Post har räknat de osanningar och vilseledande påståenden som kommit från presidenten under de veckor som gått sedan han svors in. De är 586.
De senaste veckorna i Washington har varit något av ett sammanbrott för den nya amerikanska administrationen. Utan att fördjupa mig i detaljerna konstaterar jag att Trump istället för att dränera det politiska träsk som han utmålat, själv har sjunkit allt djupare i gyttjan.
Men den amerikanska demokratin har visat sig lika livskraftig som någonsin. Man kan tycka att kongressen haft svårt att agera mot presidentens mest orimliga aktioner. Men justitiedepartementet har visat sig mer självständigt än man kunnat frukta.
Den ställföreträdande justitieministern har tillsatt en särskilt åklagare för att utreda sambandet mellan Trump-kampanjen och de ryska försöken att påverka valet i höstas. Detta var något som Trump till varje pris ville undvika.
Den amerikanska pressen som Trump hatar har vaknat till liv av den utmaning som Trump-adminstrationen utgör. Det har knappast gått en dag utan avslöjanden. Trumps uttalanden har utsatts för stenhård faktagranskning, liksom de lagförslag och presidentorder som kommit från Vita huset. Domstolarna har fyllt en roll som de aldrig skulle göra i vårt land när de stoppat presidentens inreseförbud därför att de bedömt dem strida mot konstitutionen.
Washington Post som knappast spelat en viktig roll efter sina avslöjanden av Watergate-skandalen har plötsligt blivit ledande i granskningen av Vita huset.
Det har blivit möjligt därför att tidningen fått en ny ägare vars strategi går rakt emot den som i stort sett alla andra tidningar i världen tillämpar.
Istället för att dra ner på tidningens redaktionella resurser har Washington Post nyanställt ett stort antal journalister och på det sättet kunnat hårdsatsa på att sälja sin nätupplaga och därmed också få annonser till den.
Jeff Bezos som grundat och äger Amazon, världens ledande näthandlare, köpte häromåret Washington Post. Och han har visat att han tror på en framtid för kvalificerad journalistik. Utan att blanda sig i det redaktionella arbetet har han skjutit till resurser för en nysatsning i stor skala. Och även om upplagesiffrorna är hemliga råder det enighet om att satsningen gett resultat.
Också New York Times – som Trump alltid nämner som ”den sjunkande New York Times” har fått hundratusentals nya nätprenumeranter.
Det goda har alltså Donald Trump medfört att alltfler förstått betydelsen av kvalificerad journalistik.