VÄra instrument kanske inte mÀter de rörelser i jordskorpan som kan varna oss i tid. Bra byggda hus, vÀl armerade och med ett avstÄnd till nÀsta byggnad ökar överlevnadschansen. Men sÄ ser ju vÀrldens stÀder inte ut.
Ofta avstÄr vi tyvÀrr frÄn att ha beredskap för tÀnkbara och rentav troliga katastrofer. OemotstÄndliga och högst mÀnskliga frestelser fÄr oss att kortsiktigt tillgodose de mest nÀrliggande behoven. Bibelns berÀttelse om Josefs rÄd till Farao att spara i ladorna under de sju goda Ären visar oss att kampen mellan omedelbara vinstutdelningar och lÄngsiktig investering sannerligen inte Àr ny.
Nyss sade ett regionalrÄd i VÀstsverige att man inte kan lagerhÄlla för att möta en pandemi. Möjligen blev han missförstÄdd. Han borde ha lÀrt sig att man mÄste klara sig genom första fasen av en kris, till dess en omstÀlld produktion förmÄr att möta behoven. I sin tur krÀver det att vi har avtal med den industri, som dÄ ska stÀlla om och tar de kostnader som en sÄdan beredskap innebÀr.
Det finns andra katastrofer som vi varken kan eller förmÄr förbereda oss inför. Harry Martinsson skildrar i Aniara hur köldnebulosan Golmos förmörkar vÄrt solsystem och skapar en istid som varar i sexton tusen Är och att ÄterhÀmtningen sker under 15 sekler dÀrefter. Om ett flertal av jordens större vulkaner skulle komma pÄ idén att bli aktiva under samma period kan askmolnen fÄ förödande effekter, alls inte som köldnebulosans, men nog sÄ allvarliga. Men sannolikheten Àr lÄg och inga förberedelser kan egentligen vidtas.
DÀremot vet vi att Kalifornien kommer att drabbas av en förödande katastrof, nÀr kontinentalplattornas pÄgÄende möte utlöser tillrÀckligt starka spÀnningar. Ur den synpunkten borde omrÄdet utrymmas totalt om vi vill undvika enorma dödstal. Men detta Àr förstÄs en omöjlighet. Kan man bortse frÄn de stÀndiga brÀnderna Àr Kalifornien i mÄnga avseenden ett landet Gosen med behagligt klimat och goda odlingsmöjligheter. Vem skulle avstÄ frÄn detta nÀr man inte vet om katastrofen kanske kommer först om mÄnga hundra Är? DÄ kan den vÀl inte intrÀffa redan i morgon?
Men dÄ mÄste man komma ihÄg Tage Danielssons sannolikhetslÀra efter olyckan i Harrisburg. Har man vÀl faststÀllt att ett anfall mot Sverige faktiskt kan ske, dÄ fÄr man inte lÄta sina förberedelser styras av sannolikhetsberÀkningar. Man kan inte planera, lagerhÄlla och förbereda sig till bara 25 procent av det som krÀvs om det blir allvar.