Hur det kunde det bli krig i Ukraina? Det finns ledtrådar till det som nu sker. Vår politik gentemot Ryssland har varit ett stort misslyckande.
USA bär ett stort ansvar. Kritik ska riktas mot Donald Trump för hans oansvariga hållning mot Vladimir Putin. Men även den populäre Barack Obama gjorde fel då han inte svarade kraftfullare mot Syriens diktator Bashar al-Assad när denne använde kemiska vapen mot sin befolkning. Detta gav Vladimir Putin fritt spelrum i Syrien, med skoningslös beskjutning av städer. Det ledde till miljontals flyktingar. Våra demokratier försvagades och populistiska partier växte sig starkare i missnöjet av flyktingkrisen.
Putin lär ha fått hybris av ett svagare Europa, en idrottsvärld som gladligen gav värdskapet för vinter-OS i Sotji och fotbolls-VM 2018. Detta trots att Putin invaderat Krimhalvön, gjort sig skyldig till ohyggliga brott i Syrien, fängslat oppositionella och låtit mörda kritiker både i och utanför Ryssland.
Boris Johnsson frotterade sig trots det med rika ryska oligarker i London och lät en av dessa, Evgenij Lebedev, bli adlad trots avrådan från säkerhetstjänsten. I dag låter det annorlunda.
Importen av rysk olja och gas måste upphöra. Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkels Rysslandspolitik bidrog föga smickrande till ett större beroende av rysk energi. Gerhard Schröder, också tidigare förbundskansler, bidrog också till energiberoendet då han blev rådgivare till Putin. Schröder har efter krigsutbrottet i Ukraina fortsatt att förminska Putins ansvar.
Ett allvarligt problem är att ryska oligarkers enorma rikedomar som tagits från det ryska folket plöjts ner i våra ekonomier. Ryska pengar har även gått till politiska intressen och partier, däribland franska presidentkandidaten Marine Le Pens valkampanjer.
Utrikespolitik är i dag lika mycket nationell politik. De politiska partierna och Utrikesdepartementet (UD) måste stärka sin kompetens genom bättre utbildning och rekrytering. Det faktum att UD, likt många motsvarigheter i EU, inte förstod vad som väntade medan USA i veckor talade om att Putin planerade för krig borde medföra självrannsakan.
Kriget i Ukraina kommer förändra världen. Just nu ligger fokuset är på de som flyr och som heroiskt försvarar landet. Men vi kommer att behöva vara självkritiska, samt rusta oss bättre för konflikt, civilt och militärt försvar av vår demokrati. Likväl måste vi investera i ny produktion i Europa som gör oss mindre beroende av Ryssland och Kina. Ansvaret vilar tungt på våra större företag, regeringen och riksdagen, men också på oss själva som medborgare.
Aleksander Gabelic är samhällsdebattör.