Lär av demokratin på Taiwan!

Ett föredöme i att låta medborgarna påverka politiken.

Audrey Tang, Taiwans minister för digitala frågor.

Audrey Tang, Taiwans minister för digitala frågor.

Foto: Ahn Young-joon

Krönika2019-12-17 12:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer just från Taiwan - Asiens främsta demokrati, ett land som hotas av Kommunist-Kina. Jag upptäckte att Taiwan bör vara en förebild för Sverige när det gäller direktdemokrati och medborgarnas inflytande mellan valen. Det handlar i hög grad om sociala medier.

Sociala medier har kommit att spela en huvudroll i den politiska opinionsbildningen i de flesta länder. Eftersom de högerpopulistiska rörelserna är negativa till de traditionella medierna håller de sig oftast just till internet. I det senaste svenska valet var Sverigedemokraternas aktiviteter på de sociala medierna större än samtliga andra partier tillsammans. Även extrema Alternativ för Sverige var mer aktivt än flera av de etablerade partierna.

Som de sociala medierna fungerar kommer många att befinna sig i en sluten bubbla där de bara får sina egna uppfattningar förstärkta. Det har lett till en polarisering av debatten och närmast till en paralysering av demokratin. 

Taiwan har en kvinnlig liberal president. Hon ställer upp till omval den 11 januari och Kina satsar i de sociala medierna på att underminera hennes ställning. Taiwan har ett departement för digitala frågor. Det sysslar med innovationer men också med demokrati. Jag träffade ministern, Audrey Tang – f ö sannolikt den enda minister i världen som är en transperson.

Vad Audrey Tang utvecklat är att använda sociala medier – som 90 procent av Taiwans 23,5 miljoner invånare är aktiva på – till mellanvalsdemokrati och till vad som brukar kallas deliberativ demokrati, d v s ”samtalsdemokrati”.

I praktiken handlar det om att ledande politiker och departementstjänstemän ska vara aktiva på nätet och ägna ordentlig daglig tid åt de sociala medierna. När jag frågade om man inte kunde förbjuda de påhopp och falska rykten som sprids av Kommunist-Kina och dess företrädare svarade ministern:

 - Vi har yttrandefrihet. Därför är det svårt att förbjuda, utan vi får se till att rätta det falska, påpeka det propagandistiska och bemöta allt som förs fram.

Dessutom lägger Taiwans regering upp ärenden som ska beslutas och inbjuder medborgarna att ha synpunkter. Om 5 000 medborgare skriver under på internet att de vill träffa en minister så blir det ett offentligt möte dit alla är välkomna.

Att medborgarna inte tycker de har någon möjlighet att påverka politiken mellan valen och att de känner att de inte blir lyssnade på tillhör det som gjorde att Trump vann och är besvärande i Sverige där vi har längst mellan valen av alla demokratier.

I Sverige är också de ledande politikerna – möjligen med Annie Lööf som undantag - tämligen frånvarande från de sociala medierna. Vi har därför åtskilligt att lära oss av Taiwans demokrati. Taiwan är ett föredöme i sin satsning på att hela befolkningen ska kunna vara involverad i viktiga beslut och att alla ska kunna göra sina röster hörda.