Vem ska granska kommunala makthavare? Vilka ska rapportera sportresultat, trafikolyckor och vart ska den lokala debatten föras? I tre krönikor skriver jag om hur internet och digitalisering slår sönder affärsmodeller. Men också att något nytt, bättre växer fram. Det tror jag kommer hända även för lokaljournalistiken.
Lokaltidningar tjänade pengar på att trycka papperstidningar med nyheter som konsumenterna ville ha, samtidigt som de sålde reklam till annonsörer som ville nå läsarna. Att trycka papperstidningar och köra ut dessa till tusentals prenumeranter var dyrt och krävde rätt stora investeringar, därför uppstod ofta monopolliknande situationer och lönsamheten var hög.
Men så kom internet med gratis nyheter och mer träffsäkra annonser och skickade tidningarna i en nedåtgående spiral. Och det har gått snabbt. Så sent som 2003 hade cirka 75 procent av svenskarna en prenumeration på en morgontidning. Förra året var det nere i 50 procent. Slutsatsen skulle kunna vara att folk tappat intresse för lokala nyheter, men så är det inte. 91 procent är mycket eller ganska intresserade av lokalnyheter.
Om lokaljournalistiken dör är det väldigt allvarligt, men tidning är inte enda sättet journalistik kan produceras. Om vi tittar ur ett annat perspektiv så har stora möjligheter öppnat sig. Gratis distribution av nyheterna är en tillgång. Det innebär också att en tidning inte måste komma ut en gång per dag. Journalisterna frigörs från att pumpa ur sig nyheter. En lokaltidningssida måste inte fyllas varje dag, oavsett om något hänt eller inte.
The Athletic heter en ny amerikansk onlinepublikation för lokal sportjournalistik. Istället för resultat och matchrapporter satsar de på analyser och åsikter. De anställer de bästa lokala sportjournalisterna, ger dem frihet istället för att kräva ett visst antal notiser per dag. Till detta säljer de prenumerationer, åtta dollar i månaden. Ingen reklam. Succén är ett faktum, the Athletic expanderar till nya lag och städer så fort de hinner.
På ett liknande sätt skulle annan lokaljournalistik kunna fungera.
Journalisterna skulle kunna få frihet att producera rejäla granskningar, intressanta reportage och analyser. Naturligtvis också bevaka nyhetshändelser, men inte i syfte att fylla morgondagens tidning, utan för att det verkligen är intressant för prenumeranterna. En hel del av detta görs redan, men alldeles för mycket tid och utrymme läggs på ren utfyllnad.
Hur ska man få det att gå ihop då? Det är lättare än man kan tro. För det första är det mycket billigare än att ge ut en tidning en gång om dagen. Pengarna kan istället läggas på journalister, fotografer och designers som gör publikationen läsvänlig – vilket såklart gör den mer attraktivt att prenumerera på. 150 kronor i månaden och 10 000 prenumeranter ger möjlighet att ha minst ett tiotal journalister. Det är för lite om en tidning ska fyllas varje dag, men räcker till att producera väldigt mycket bra journalistik när begränsningarna i en papperstidning tas bort.
Lokaltidningar har en mörk framtid, men lokaljournalistiken kan bli bättre än någonsin.