Mathias Sundin: Politiken sinkar utvecklingen

Drönare har blivit allt vanligare.

Drönare. Regeringens segdragenhet hotar att sänka en hel bransch.

Drönare. Regeringens segdragenhet hotar att sänka en hel bransch.

Foto: TT

Krönika2016-11-09 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Inte bin eller drängar, utan luftfarkoster utan pilot ombord. Nu är delar av denna bransch hotad på grund av föråldrad lagstiftning och söliga politiker. Har ni hört den förut?

Drönarbranschen har haft stark tillväxt på senare år. Det är den exponentiella tekniktillväxten som ligger bakom även detta. Elektroniken i drönarna har blivit avsevärt mycket bättre, samtidigt som den blivit billigare. Dessutom är batterierna nu så kraftiga att även mindre drönare kan flyga tillräckligt länge för att vara meningsfulla.

De finns i alla former och till en mängd olika områden. Det finns drönare som flyger ut hjärtstartare, som letar efter skogsbränder, som kollar hur grödorna växer, som granskar om skogen ska avverkas, som patrullerar kustlinjer, som övervakar industriområden, som… ja, jag kan fortsätta ett bra tag.

I Linköping finns det flera företag som jobbar med drönare. Vi har CybAero som gör en stor drönare, eller snarare en obemannad helikopter. De har sålt ett flertal till Kina, där de bland annat ska användas av tullen. Ett annat bolag är Intuitive Aerial som har drönare för fotografering, framförallt för film. Deras produkter har använts av Disney och Marvels Avengers.

Ett tredje är Spotscale, som är ett bra exempel på ett drönarföretag som egentligen inte är bara ett drönarföretag. Deras huvudsakliga produkt är 3D-modeller av hus, städer eller landskap. Dessa modeller görs med hjälp av drönare som filmar och scannar av det som ska bli en 3D-modell.

Det som har hänt är att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att man behöver tillstånd för kameraövervakning om man har en drönare med kamera på. Det skulle kunna vara rimligt om man använder en drönare till att övervaka ett industriområde varje natt. Men inte när det handlar om att under några minuter för att göra en 3D-modell, eller använda i en film.

Den personliga integritet är en viktig aspekt, men det ska regleras vad och hur man man får filma och fota (och finns redan reglerat), inte på vilken utrustning kameran hänger.

Vad som gör detta riktigt problematiskt är inte utfallet i sig, utan att politiken – i det här fallet regeringen – tänker ta riktigt god tid på sig för att lösa problemet. De hänvisar till en utredning som ser över hela kameraövervakningslagstiftningen. Den ska vara klar nästa sommar, vilket innebär att i allra bästa fall har ny lag på plats 2018.

Så såsig får politiken inte vara. Att stifta lagar kommer aldrig gå snabbt. Vi ska hinna med debatt och synpunkter i en demokratisk process. En snabb teknikutveckling gör emellertid att tempot ibland måste höjas. Detta är ett sådant fall. Och det handlar inte bara om företagen det drabbar, utan om den samhällsnytta som går förlorad när drönare inte kan användas.

Nu faller det tunga ansvaret de kommande två åren på länsstyrelserna att vara så konstruktiva det går. Särskilt här i Östergötland, med ett så starkt flygkluster, är det viktigt.