Mathias Sundin: The sky is not the limit

Svenska entreprenörer kan leda nya rymdkapplöpningen.

Siktar högt. RUAG i Linköping expanderar när rymdbranschen blir allt hetare.

Siktar högt. RUAG i Linköping expanderar när rymdbranschen blir allt hetare.

Foto: Peter Jigerström

Krönika2017-05-09 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Plötsligt händer det! En minister svarar tydligt på en ja- och nej-fråga. I ett par år tids har jag upprepade gånger frågat rymdministern Helene Hellmark-Knutsson om regeringen tänker ta fram en rymdstrategi. Varje gång har jag fått olika varianter av kanske, till svar. Förra veckan frågade jag igen och läste med stor förvåning svaret: Ja, skrev hon.

Det är ett mycket bra besked, för en ny rymdkapplöpning har tagit vid, och trots ett bra utgångsläge riskerar Sverige att bli frånsprunget. Det som sker nu är ett skifte där man inte längre behöver vara president i USA eller Sovjetunionens ledare för att kunna vara drivande i rymdutveckling.

Nu står entreprenörer som Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson står i främsta ledet. Om Sverige inte hänger med i förändringen så nyttjar vi inte årtionden av framstående rymderfarenhet.

För att visa förändringen som sker kan vi ta ett lokalt exempel: RUAG Space. Richard Branson har via Virgin Galatic investerat i OneWeb, som tänker täcka planetens yta med internetuppkoppling genom att skicka upp 900 satelliter. Detta är möjligt genom warpeffekten - en accelererande tillväxt inom teknik och hur många människor som är online. Satelliter blir bättre, billigare och mindre, samtidigt som fler människor har behov av en bra uppkoppling överallt. RUAG Space (tidigare Saab Space) ska leverera delar till dessa satelliter och behöver bygga ut sin verksamhet i Linköping för att klara ordern.

Inga presidenter, statsminister eller nationer är involverade i projektet. Även SpaceX har planer på globalt internet, med hjälp av 4000 satelliter. Kommersiella intressen är visserligen inget nytt för satelliter, men omfattningen är i en skala inget företag – eller nation – varit i närheten av tidigare. Och det sker på många fler områden. I år kommer företaget Moon Express genomföra den första privata resan till månen. Planetary Resources och Deep Space Industries investerar miljardbelopp i brytning av mineral på asteroider. Blue Origin siktar på att genomföra de första rymdturistresorna nästa år.

I flera länder finns det nya företag som bygger raketer, ofta mindre varianter som kommer kunna användas för att skjuta upp små satelliter. Dessutom finns en uppsjö av företag som använder datan från satelliterna. Ett exempel är svenska GIB som erbjuder information för precisionsodling och skogsbruk.

Ett flertal länder tävlar nu om dessa nya företag. Sverige har har goda förutsättningar, med lång erfarenhet av rymdverksamhet, men vi ser nu till exempel hur de två stora företag som satsar på asteroidbrytning lägger delar av sin verksamhet i Luxemburg. Varför?

De har tagit fram lagstiftning som reglerar rättigheterna vid brytning på asteroider. Hade Sverige haft en sådan lag, som även USA har, kunde bolagen och deras miljarder kronor hamnat här. Något jag föreslog redan förra året, tillsammans med åtta andra förslag. Att ge besked om att en rymdstrategi ska tas fram är mycket bra, men naturligtvis är innehållet avgörande. Sverige har chansen att bli ett centrum för en framtida jätteindustri. The sky is not the limit.