Till partier, politiker och kandidater: Tänk på att ni utgör själva konkurrensen i demokratin. Den svenska demokratin är inte bättre än vad ni är. Ljug inte. Förstör inte affischer. Bränn inte valstugor eller tält. Sabotera inte andras grundlagsskyddade möten. Stör inte allmän ordning.
Vidare: alla offentliga utgifter kräver att någon annan först måste arbeta, skapa värde och betala skatt. Var därför ytterst varsam att lova något för andras pengar. Politik är ett nollsummespel, den makt du har saknar någon annan. Det är inte bara politiska motståndare som kan förhindras från inflytande, även medborgarna riskerar att bli maktlösa om politiken styr för mycket.
Politikens syfte är att skapa ordning på ett grundläggande plan. Det goda livet måste skapas utanför politikens domäner. Lova aldrig ett gott liv åt någon. Men se till att skydda dem som drabbas av kriminalitet, orätt och olycka. Där kan ni göra verklig skillnad för vanligt folk.
Till medborgare, väljare och icke-väljare: Tänk på att politik inte är allt här i världen. Sverige kommer inte att gå under om det blir ”fel” regering. Du har en rätt att rösta, men ingen skyldighet. Är du ointresserad av politik, avstå då från att rösta, de som säger att högt valdeltagande är ett mått på demokratins styrka har fel.
Gå inte på snacket om ”en röst på X är en röst på Y”. Visst kan olika valresultat ge en del partier större inflytande än vad de förtjänar, eller betydligt mindre än vad deras väljare förväntat sig. En röst på X är därför just en röst på X.
Om du bryr dig lite mer, så tänk på att du har rösträtt i kommun, landsting och riksdag. Det går utmärkt att rösta på olika partier i de olika valen. Personkryssen spelar ofta ingen formell roll, men kryssade kandidater brukar få större inflytande efter valet.
Bli inte för besviken efter valet. Ekonomisk konjunktur, demografi och innovationer i näringslivet spelar större roll än politiken, även om riktigt usel politik kan förstöra förutsättningarna, som i Venezuela eller Zimbabwe. (Professor John Hassler sade en gång: ”Ser vi historiskt så har det svenska politiska systemet ändå visat sig förmöget att fatta beslut om strukturreformer varje gång det varit nödvändigt”)
Du måste inte stå ut med valrörelse, partiledarutfrågningar, debatter, flygblad. Du har rätt att lämna allt detta ryggen. I Sverige råder valhemlighet, du har ingen skyldighet att redovisa vad du röstar på eller ens om du röstar.
Till journalister, politiker och väljare: Om det blir stökigt i riksdagen efter valet är det i sig inget hot mot demokratin eller mot samhället. Sverige har ett parlamentariskt system; det är riksdagen som stiftar lag och ger statsministern förtroende. Om vi tar grundlagens formulering om ”all offentlig makt utgår från folket” på allvar, så är det upp till riksdagspolitikerna att förhandla och bilda majoritet.
Demokrati ska vara lite trögt och ha inbyggda spärrar. Det är inte ett politiskt system för att skapa ett perfekt samhälle, utan för att undvika de allra sämsta idéerna och förhindra att dåliga biter sig kvar.
Hoppas inte för mycket, politiker kan inte fixa ditt liv, men att utkräva ansvar av de styrande är valprocedurens främsta funktion.