Som företagare Àr det en nÀrmast surrealistisk upplevelse att ta del av pilotfackens krav och deras syn pÄ företagets överlevnad.
Ordföranden för den norska föreningen för SAS-piloter menar att han otvivelaktigt hellre skulle lÄta SAS gÄ i konkurs Àn att urholka de anstÀlldas rÀttigheter. Den svenska pilotföreningens ordförande uppger att ett bolag som försöker runda arbetsmarknadsregler saknar existensberÀttigande.
Alla som nÄgon gÄng drivit företag med anstÀlld personal vet att det innebÀr ett stÀndigt balanserande mellan personalens och företagets intressen. I den bÀsta av vÀrldar tuffar verksamheten pÄ och ger goda överskott och alla Àr nöjda med sin bit av kakan. Men det finns reella intressekonflikter, som behöver tas pÄ allvar. Hur överskott ska fördelas mellan Àgare och anstÀllda Àr en legitim principfrÄga att tvista om.
I grunden Àr dock ett överskott en förutsÀttning för att lönekostnaderna ska kunna öka. Om verksamheten gÄr med underskott stÀlls Àgarna inför valet att lÀgga ned företaget, minska kostnaderna, eller att tillfÀlligt investera mer eget kapital i verksamheten med förhoppning och planer pÄ att det ska vÀnda. I det senare fallet blir det en form av privata subventioner av personalens löner, för att hÄlla uppe dessa pÄ en nivÄ som verksamheten eller marknaden egentligen inte klarar av att hÄlla.
I smÄ Àgarledda företag Àr den hÀr konflikten sÀllan sÀrskilt skarp. DÀr Àr det mer uppenbart för sÄvÀl Àgare och anstÀllda att verksamheten behöver generera intÀkter som tÀcker kostnaderna. Och dÀrmed finns ofta ett mer jordnÀra givande och tagande mellan parterna. Men Àven i smÄ företag kan konflikten bli sÄvÀl skarp som olöslig nÀr vinst byts mot förlust och personalens villkor behöver Àndras för att företaget ska kunna överleva pÄ kort sikt. Accepterar inte personalen förÀndringarna kan de medvetet eller omedvetet tvinga företaget i konkurs, Àven om det inte ligger i deras ekonomiska intresse.
Facken kan driva en sÄdan process högst medvetet, eftersom facken ofta slÄss för principerna istÀllet för de enskilda anstÀllda. Pilotfackens uttalanden blir tydliga exempel pÄ detta, liksom den strejk pÄ SAS man inledde i veckan. Detta alltsÄ i ett bolag som lÀnge gÄtt med förlust och dÀr kostnaderna, inklusive piloternas löner, lÀnge subventionerats av Àgarna.
Det Àr nÀrmast fascinerande att betrakta hur verklighetsfrÄnvÀnda piloternas fackliga företrÀdare kan vara. Med sÄdan personal synes SAS sakna sÄvÀl överlevnadsförmÄga som existensberÀttigande.
Jakob Styrenius Àr ledarskribent pÄ VÀsterviks-Tidningen.