I ministerns villa hittades koffertar med mer än ett hundra miljoner kronor i småsedlar! Det berättade åklagaren nyligen på en korruptionskonferens i den brasilianska metropolen Sao Paolo. Åklagarens operation ”biltvätt” har hittills lett till att hundratals politiker, tjänstemän och affärsmän skakar galler.
Jag var bjuden för att tala om statliga bolag. Nästan alla av Brasiliens korruptionsaffärer kretsar kring de statliga bolagen. Enligt OECD är statliga bolag också världens vanligaste korruptionskälla. De är som öppna syltburkar.
I Sverige står Telia nu på de anklagades bänk. För ovanlighetens skull kan någon rentav bli dömd. Symptomatiskt nog är att det inte är det svenska rättsväsendet som drivit fallet utan amerikanska och nederländska myndigheter.
I Sverige råder nämligen en mer finurlig ordning. Misstänkta skattefuskare döms visserligen till höga straff, ofta efter ganska summariska rättegångar. Men korruption där staten är inblandad blir som oftast helt enkelt lagligförklarad.
Den brasilianska åklagaren skulle till exempel bura in ansvariga för ett parti som smusslade till sig pengar från det statliga lotterimonopolet. I Sverige är det lagligförklarat, i alla fall för det regerande partiet. Det var inte ens olagligt att locka skuldsatta att köpa lotter och driva tusentals ärenden till kronofogden för utmätning.
Samma parti skickade tiotals miljoner varje år i skattemedel till ett Arbetsmiljöinstitut som betalade LO:s representationskontor i Bryssel. LO i sin tur skickar miljoner i kampanjbidrag till partiet. Alliansen la snabbt ner institutet 2006, men nu vill regeringen återupprätta det. Helt lagligt. Och visst hade facken också beställt avdragsrätt för medlemsavgifterna?
Det kan nämligen vara bra att ha vänner i fackföreningsvärlden. Så tyckte i alla fall Margot Wallström när hon lät sig hållas med lägenhet av Kommunal. Allt helt lagligt.
Ett pensionsfondbolag har givit spararna klen avkastning, men ägarna stora vinster. Huvudägarna och flera chefer har delgivits misstanke om brott som kan ge upp till åtta års fängelse. En av styrelseledamöterna i skandalbolaget under tiden de misstänkta brotten pågick utses nu av regeringen till landshövding i Stockholms län. Han är ju trots allt partikamrat.
Fisken ruttnar som bekant från huvudet ner. När självaste regeringen ägnar sig åt ruttna affärer, om än lagliga, varför skall då inte en chef på Statens Fastighetsverk försöka, eller några anställda på Migrationsverket? Varför skall inte Konstnärsnämndens ledamöter dela ut sina statliga miljoner enbart till vänner och tidigare kollegor?
Sverige klarar sig bra i internationella jämförelser av korruption, i alla fall när det gäller den olagliga sorten. Vi är helt enkelt lite smartare i Sverige. Varför ägna sig åt olaglig korruption när man kan lagligförklara! Då kan man använda resväskorna till sina skattebetalda studieresor i stället för att gömma kontanter i dem. Lagliga mutor är ju lättare att swisha.