Stefan Fölster: Framtidens sjukvård kör över soffliggande landsting

I många landsting klagas det nu högt över att luttrade patienter får digitala alternativ.

Digitalisera mera. Den offentliga vården har svårt att hänga med i utvecklingen.

Digitalisera mera. Den offentliga vården har svårt att hänga med i utvecklingen.

Foto: Arkivbild

Krönika2017-04-18 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Helst skall patienters valmöjligheter stoppas. Tanken att landstingen i stället kan gå i bräschen för utvecklingen finns inte ens.

Tack vare digitaliseringens framfart kan du snabbt träffa en läkare på nätet via bolag som kry.se och mindoktor.se. Dessa är knutna till varsin privatdriven vårdcentraler i Jönköpings län som har vårdavtal med Region Jönköping. Men de kan användas av patienter i hela landet, tack vare den nya patientlagen från 2015.

Hemmalandstinget måste dock betala. Att patienter på det sättet smiter förbi de egna köerna betraktas i landsting som Sörmland eller Västernorrland som en oförskämdhet som bör stoppas.

För ett par år sedan beskrev jag i boken ”Den Sjuka Vården 2.0” hur sjukvårdens digitalisering kan bli mycket kostnadsdrivande för landstingen om de inte själva förmår sig att ligga i framkanten av utvecklingen. Nu är vi där.

Landstingen borde självfallet mycket snabbare ha påskyndat möjlighet till läkarkontakt via nätet från landstingens egna vårdinrättningar. I samband med det borde de också ha infört rimliga ersättningar för digitala besök och ställt tydliga krav på kvalitet. I stället tas de nu på sängen.

Det är illavarslande, eftersom många landsting också riskerar att försitta chansen till de ännu större möjligheter i framtidens sjukvård. Ett stort problem är att många svenska sjukhus är för små för att ha de specialister som man skulle behöva, samtidigt som läkarkunskapen kräver allt mer specialisering.

Enligt en svensk utredning dör fler hundra varje år i onödan på svenska sjukhus på grund av detta. Antal feldiagnoser är också orimligt högt.

En skymt av framtiden får man hos Banner Health, en sjukvårdshuvudorganisation med 28 sjukhus utspridda i USA. Intensivvården sköts och styrs via en slags kommandocentral i Phoenix, som har access till alla specialister som behövs och elektroniskt utrustning som följer mätvärden hos patienter som kan vara tusentals kilometer bort.

En del av dessa patienter är inneliggande i sjukhusen, men allt fler kan behandlas hemma tack vara denna intensiva digitala bevakning. Datorer gör där även prognoser om patienters hälsoförsämringar innan personal på plats ens upptäcker dem. Enligt en undersökning kan inläggningar på sjukhusen minska med hälften tack vare denna teknik, vilket också minskar patienters risk för sjukhusinfektioner.

Försoffade landsting i Sverige kommer om några år plötsligen att upptäcka att privata, ibland vinstdrivande, företag har gått om dem med hästlängder när det gäller bättre sjukhusvård till lägre kostnader. Precis som nu kommer de att klaga på patienters möjlighet att välja något annat än landstingens köer.

Vården är faktiskt till för oss, inte landstingen. Låt oss därför svara på alla försök att kuva snabbare digital vård med den tydliga motfrågan: Varför ligger inte mitt landsting i framkanten av utvecklingen i stället för att jämra sig?