Så spred SVT faktafel om skogen

Granskningen av skogen blev granskad.

Skogen är en kontroversiell fråga.

Skogen är en kontroversiell fråga.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Krönika2022-05-19 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det var främst skogsaktivisternas berättelse som fick utrymme i SVT:s programserie ”Slaget om skogen”. Programmet driver inte bara den gamla tesen om att den svenska skogen och mångfalden hotas av skogsbruket. Dessutom framställs den brukade skogen som ett hot mot klimatet, vilket är en ny berättelse som vinner mark i skogsdebatten.

Rapporteringen i programmet upplevs av många som ensidig och skogsägarnas perspektiv saknas i princip helt. Programmet anammar aktivisternas vokabulär om ”plantager”. Och programmet fick omfattande kritik för grova faktafel, som påståenden om att den avverkningsbara skogen är på väg att ta slut och att naturskogen minskat stadigt.

Utöver kravet på saklighet, som gäller för alla kanaler med sändningstillstånd, har public service ett krav på opartiskhet. Kontroversiella ämnen får inte behandlas ensidigt och programledare och reportrar får inte göra värderande uttalanden eller ta ställning i kontroversiella frågor. Det är således inte förvånande att programmen renderade en serie anmälningar till Granskningsnämnden.

Nämnden har nu granskat anmälningarna och fäller SVT för bristande saklighet rörande bland annat de nämnda faktafelen.

Fakta om utvecklingen av skogen är avgörande för hur allmänheten uppfattar skogen och skogsbruket. Inte minst skillnaden mellan naturskog, som är naturligt föryngrad, och kontinuitetsskog, som är brukad skog som fått växa sig gammal. Många som rör sig i gamla skogar tror att de vandrar i naturskog när det egentligen rör sig om äldre brukad skog. När SVT blandar ihop begreppen förstärker det en kritisk syn på brukad skog som egentligen är onödig.

Granskningsnämnden anser däremot inte att programmen innebär ett otillåtet ställningstagande i debatten om skogen. Varken i helheten eller i programinnehållets delar anser nämnden att SVT brutit mot kravet på opartiskhet.

Man kan reflektera över att det endast är de rena sakfelen som får kritik av Granskningsnämnden. Och över hur långt ett public service-program kan gå innan de betraktas som partiskt av Granskningsnämnden.

Men granskningen bekräftar ändå bilden av att SVT i stort misslyckats med att ge en korrekt bild av skogsfrågan, med tanke på att teserna som drivs i programmen vilar på flera grundläggande faktafel. Den bilden förstärks ytterligare av SVT:s kommentarer kring granskningen, vilka tyder på att de inte ens vill ta till sig kritiken om rena faktafel. SVT har en lång stig att vandra om de vill bli betraktade som en neutral part i skogsfrågan.

Jakob Styrenius är ledarskribent på Västerviks-Tidningen.